Re: DPH u zálohové faktury?
Co se týká konečného vyúčtování stavebních prací, pak je podstatná smlouva. Pokud máte ve smlouvě uvedeno, že stavba bude provedena skutečným předáním a převzetím, pak, pokud k převzetí do stavby dojde v r. 2010, bude datum zd. plnění až k tomuto datu. Doložíte předávacím protokolem nebo jiným zápisem dokládající předání stavby.
Pokud jste v r. 2009 přijal zálohu, pak by bylo vhodnější, kdyby jste tuto zálohu zdanil již při přijetí zálohy a zdanil sazbou 9 % DPH. V r. 2010 pak odvedete DPH 10 % již pouze z doplatku. Jde sice o malou úsporu, ale každá koruna dobrá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 1. 2010 18:52
Jsem FO plátce DPH a vystavil jsem na konci roku 2009 zálohovou fakturu na 200.000 Kč. Myslel jsem si že stihnu práci dokončit a vyúčtovat DPH, ale nešlo to. Můžu teda fakturu vystavit až v roce 2010 s 10% (stavba RD) a odečíst zálohu, když ta záloha proběhla v prosinci 2009? Vystavuji jako FO zálohovky bez vyúčtování a uplatnění DPH?