Faktura do EU a DPH

• (neregistrovaný)

10. 1. 2010 7:43

od jedné společnosti v Rakousku mám na leasing nákladní automobil. nyní jsem tady v ČR nechal do tohoto auta namontovat zařízení (toto zařízení mi dala ta Rakouská firma, jen ho nestihli namontovat, tak jsem si to nechal namontovat přes svátky tady u nás v ČR), za což jsem obdržel fakturu pouze na montáž v Kč včetně DPH. nyní tuto montáž potřebuji přefakturovat společnosti v Rakousku (vlastníku vozidla). faktura zní na částku 6000 + DPH 19%. V jaké výši budu přefakturovávat? děkuji moc za radu. Na jakém řádku na přiznání DPH se mi toto objeví?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2010 16:51

Hugo_Fantozzi (neregistrovaný)

Re: faktura do EU a DPH
      Věcně se jedná o práce na věci movité. Systém přeúčtování podle § 36/11 by šel využít, pokud byste měl uzavřenu mandátní smlouvu, na základě které byste jednal jménem a na účet rakouské firmy. Pak byste neuplatnil nárok na odpočet DPH a celkovou cenu 6.000+ 19% DPH byste přeúčtoval mimo předmět daně na rakušany. Protože toto není předmětem daně, v daň. přiznání by se vám to vůbec neobjevilo.

Vzhledem k tomu, že pravděpodobně žádnou mandátní smlouvu nemáte, je třeba se na to podívat jako na prodej nakoupené služby a pak postupujete stejně, jakobyste ji sám poskytoval. Pokud došlo k provedení prací v r. 2009, je i datum uskutečnění tohoto plnění v 12/2009 a uplatníte tak i postup podle ZDPH platné v roce 2009. Místo plnění se stanoví podle § 10/4/c v ČR a vy montáž Rakušanům přeúčtujete s českou DPH. Půjde o klasické tuzemské zdanitelné plnění, ř. 1 DAP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).