Sleva na manželku

• (neregistrovaný)

10. 1. 2010 13:14

Jsem v ČID, po dobu 7 měs. v r.2009 jsem pracovala na DPČ.
    Po zbytek 5 měs. můj důchod nepřesáhl částku 5667,- Kč.
    Může si manžel uplatnit na období těch 5 měs. slevu na dani.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2010 13:17

RenataH (neregistrovaný)

Re: sleva na manželku
      Musíte sečíst všechny svoje příjmy z DPČ (hrubé) i důchod. Pokud to nebude dohromady 68000, pak si na Vás manžel může slevu uplatnit, pokud vaše příjmy přesáhnou 68 tis., pak nikoliv

• 10. 1. 2010 13:34

Irka (neregistrovaný)

Jak mám potom chápat tohle..
      Konkrétně manželka dlouhodobě pobírala v roce 2009 CID který se sice do vlastního příjmu manželky započítává, ale pokud by ČID pobírala celý rok, jeho celková výše by nepřekročila rozhodující částku 68 000 Kč. V době kdy manželka pracovala a CID spolu se mzdou rozhodnou částku za rok 2009 překročí. Znamená to, že nárok na odpočet 1/12 roční částky slevy na dani lze uplatnit, za kalendářní měsíce, ve kterých vlastní příjem manželky nepřesáhne jednu dvanáctinu z 68 000 Kč, tj. cca 5 667 Kč?

• 10. 1. 2010 15:19

RenataH (neregistrovaný)

Takhle to není. Pokud by manželčin příjem za rok nepřekročil 68 tis., pak si na ni manžel může uplatnit slevu na dani ve výši 24840Kč. Pokud součet všech příjmů (mzda, DPČ,DPP, mateřská, důchody) částku 68 tis. překročí, pak si na ni nemůže uplatnit žádnou slevu na dani. Ani alikvotní část.

• 10. 1. 2010 17:03

v.e.n.d.y.

Sleva na manželku se uplatňuje až buď v ročním zúčtování nebo na daňovém přiznání, nelze uplatňovat měsíční částky. Až po skončení roku je známa skutečnost, zda dosáhla či nedosáhla požadované hranice 68 000,-

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).