Re: nárok na PPM - důležité!
Paní Aleno, je mi líto, ale paní z OSSZ má pravdu. Dle § 15 odst. 2 ZNP -...... ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. To znamená .... pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.
Vzhledem k tomu, že jste v době ukončení původního PP k 28.2.09 nebyla gravidní, nelze ani použít zastavení běhu OL z tohoto původního PP.
Některé články v novinách, se bohužel nezakládají na pravdě. tento Váš je toho příkladem.
Mně právě přinesl náš zaměstnanec, jehož manželka tu pracovala loni v červnu asi 14 dní, žádost o MD s tím, že mu na sociálce řekli, že na MD má nárok (v roce 2008 pracovala 10 měsíců). Tak jsme z toho jelen - že by něco platilo na některé sociálce a něco ne?
No tak to snad ne.. když pravidlo, tak pro všechny stejně, ne? To by mě fakt naštvalo, pokud by to někde šlo a někde ne..
No, překvapuje mě to.. a čím dál víc.. člověk pracuje, odvádí státu všechno co po něm chce..a stát nás odírá kde může!! Docela by mě zajímalo jak to dělá naše utiskovaná menšina..ti si dupnou a mají všechno, jen aby měli úředníci klid..
Já jako svobodná matka nemám nárok na nic.. a tak se nedivte, že mě štve, že někdo mateřskou dostane a někdo ne - ikdyž jsou to podobné - ne-li stejné případy!!!
Nezoufejte, ta paní ji taky nedostane. Uvedla jsem to na OSSZ na pravou míru - zavolala jsem tam a poptala se na vysvětlení příslušného § v souvislosti se zaměstnáním té naší bývalé zaměstnankyně a po chvilce koktání jsme se dobrali stejného výsledku - rodičák. Zdá se, že ani na sociálce úřednice nevědí, co říkají, co namluví neznalým.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé mají poslední šanci dohlásit údaje, jinak hrozí zamítnutí hlášení
Senioři přicházejí o miliony kvůli falešným daním. Policie varuje před novým trikem
ČSSZ varuje před zásadní chybou v registraci zaměstnavatele
Invalidní důchod se mění na starobní. Kolik budete pobírat?
Od margarínu v televizi po nákupní AI agenty: Fascinující cesta e-commerce
Daňový trapas Říčan: Za vyšší daň z nemovitostí totiž může radnice, ne berňák
10. 1. 2010 15:57
Zdravím, chtěla bych se zeptat někoho povolaného, jestli mají paní na OSSZ pravdu nebo mám pravdu já...
Dne 13.3.2008 jsem nastoupila do zaměstnání na dobu určitou do 28.2.2009. Poté jsem byla v březnu 2009 v evidenci úřadu práce a od 1.4. - 30.6.2009 jsem opět nastoupila do zaměstnání - obě zaměstnání byly na HPP. Na začátku června 2009 jsem zjistila, že jsem těhotná - tudíž od konce pracovního poměru jsem myslela, že jsem v tzv. ochranné lhůtě trvající 6měsíců od ukončení pracovního poměru na opět jsem se přihlásila k evidenci na ÚP.
Na mateřskou dovolenou jsem nastoupila 13.12.2009 - 8 týdnů před termínem porodu - dobu ochranné lhůty jsem splnila. Jenže paní na OSSZ mě tvrdí, že na PPM nemám nárok, protože jsem v posledním zaměstnání byla jen 3 měsíce, ale podle úryvku z jednoho článku -
Aby vznikl nárok na tuto dávku, musí být splněna podmínka tzv. čekací doba. Tzn. že účast na nemocenském pojištění trvala aspoň 270 kalendářních dnů a je nepodstatné, zda u jednoho nebo více zaměstnavatelů a také tato zaměstnání nemusejí být nepřetržitá.
Jestliže skončilo zaměstnání těhotné ženy, pak ochranná lhůta činí vždy šest měsíců bez ohledu na to, jak dlouho nemocenské pojištění trvalo a z jakého důvodu PP skončil.
- bych na PPM nárok měla. Tak kde je pravda?
Budu vám velmi vděčná za odpoveď. Paní na OSSZ byla sice milá, ale ona má svoji pravdu a víc se odmítala bavit.
Předem díky Alena