Mateřská-rodičovká-mat.-z čeho se počítá

• (neregistrovaný)

11. 1. 2010 11:14

Dobrý den, prosím o radu. Před 8 lety jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, pak na rodičovkou, poté znovu mateřskou a nyní rodičovskou, plánujeme ještě jedno mimi, chtěla jsem se zeptat, z jakého příjmu se mi bude počítat další mateřská?
    Děkuji
    Jáňa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2010 11:23

xy5

Re: Mateřská-rodičovká-mat.-z čeho se po
      to záleží, zda jste si požádala o čerp. dovolené ihned po mat. dovolené a pokud jste měla alespoň 30 kal. dnů dovolené, potom je možné, že bude počítáno z této dovolené, pokud 30 kal. dnů nemáte, potom se musí jít tam, kde śe těch alespoň 30 kal. dnů najde
      při "řetězových" porodech to není jednoduché určit správně rozhodné období

• 11. 1. 2010 11:25

xy5

jen doplním, že pokud byste nastupovala na další mat. dovol. do 4 let nejmladšího dítěte a denní vyměř. zákl., ze kterého by se počítala nová PPM by byla nižší než zjištěný DVZ při přechozí PPM, potom by se počítalo z DVZ, který by byl vyšší

• 11. 1. 2010 11:27

Jáňa (neregistrovaný)

Právě že dovolenou jsem nečerpala, měla jsem rizikové těhotenství, takže jsem pobírala nemocenskou, pak mateřskou a pak ihned rodičák a znovu mateřská, mezitím žádný příjem, počítalo by se to tedy z toho posledního měsíce před 1. porodem, kdy jsem byla na nemocenské? A bylo by to tak i v případě, kdybych šla po rod.dovolený na neplacené volno a pak otěhotněla?
      Jáňa

• 11. 1. 2010 11:33

xy5

po mat. dovolené jste mohla zažádat o čerpání dovolené (nevím, v kterém roce to bylo, protože od r. 2007 je změna v zák. práce), to byste ji pak čerpala třeba v nezkrácené délce
      pokud byste měla neplac. volno (o neplac. volno musíte písemně požádat zam-tele a ten může, ale nemusí s jeho čerpáním souhlasit), potom počítejte s tím, že pokud by se objevilo neplac. volno v rozh. období, tak toto neplac. volno nejde do vyl. dob - na rozdíl od mat. dovolené a rodič. dovolené, ty se do vyl. dob píší (pro nemoc. dávky, ošetř. i pro PPM)

• 11. 1. 2010 13:07

Jáňa (neregistrovaný)

Děkuji a pokud by se toto neplacené volno objevilo, z čeho pak by se ta mateřská počítala?
      Jáňa

• 11. 1. 2010 13:47

xy5

to je složitější, pokud nebudete pracovat do doby nástupu na novou mat. dovolenou, potom musí mzd. účetní postupovat dle zákona a najít alespoň 30 kal. dnů + nemoc
      pak by se spočítal DVZ a posoudil by se s DVZ, který jste měla při minulé PPM a nová PPM (ale jen do 4 let nejml. dítěte) by se počítala z DVZ, který by byl pro Vás výhodnější
      pokud byste měla v RO povolené neplac. volno, ale pak byste pracovala před nástupem na mat. dovol., potom by bylo RO 12 posledních kal. měs. a vzal by se výdělek za těchto 12 kal. měs. a dělilo by se 365 KD od kterých by se odečetly jen dny nemoci, ošetřovného, ale nepl. volno (i neoml. absence) by se neodčítalo(a), takže by pak vyšel nízký DVZ, ze kterého by se dávka vypočítala a vyplácela

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).