Vedení daňové evidence a evidence k DPH

• (neregistrovaný)

11. 1. 2010 23:08

Dobrý den,

jsme malý rodinný pension a protože šetříme každou korunu, rád bych si účetnictví dělal sám a snažím se v problematice zorientovat.

Chtěl bych Vás požádat o radu:

každý měsíc platím zálohy na el. a vodu, tyto náklady pak musím vést v daňové evidenci, avšak nezohledňuji je v evidenci k DPH. Náklady na el.a vodu, které jsem zmínil, dám do evidence k DPH až při vyúčtování (dostanu fakturu) a celkovou částku na faktuře zároveň promítnu do daňové evidence.

Je to takto správně?

Předem Vám děkuji za radu,

Jakub N

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2010 23:11

v.e.n.d.y.

Re: vedení daňové evidence a evidence k
      Na vše, co máte v evidenci k DPH musíte mít daňový doklad, jinak nemůžete uplatnit odpočet DPH. Takže uvažujete správně.

• 11. 1. 2010 23:28

Jakub N. (neregistrovaný)

Dobrý večer,

velice Vám děkuji za Vaši odpověď.

Ještě bych se rád zeptal, do daňe z příjmu budou započítány pouze náklady, které jsou ve vyúčtování elektřiny (tzn. náklady, které mi budou vyfakturovány)?

Zaplacené zálohy budou v pouze v daňové evidenci, ale nebudou promítnuty do daně z příjmu?

Děkuji Vám za odpověď,

Jakub N.

• 11. 1. 2010 23:37

v.e.n.d.y.

Nene, zaplacené zálohy jsou výdajem v den zaplacení, až přijde konečná faktura, do daňových výdajů už dáte jen rozdíl. Zkuste v historii hledat zadáním třeba "zálohy v DE"..já našla třeba tohle http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=633562

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).