Re: exekuce-musím srazit?
musíte srážku provést, jakmile přijde rozhodnutí o nabytí právní moci (odešlete na exekutorský úřad sražené částky) nebo Vám přijde pozastavení exekuce, protože dlužník uhradil a na základě toho, to zam-ci vrátíte. v tomto případě nezáleží, co chce nebo nechce zam-ec, ale musíte se řídit zákonem - tj. srazit a čekat na další dopis od exekutora
Souhlasím, takhle mi to radili i na okresním soudu. Vše jsem udělala podle zákona a na zúčtování čekám dodnes. Podotýkám, že toto se odehrálo v první polovině loňského roku... Když jsem několikrát volala na VZP, což byl oprávněný, paní mi jen řekla "No jo, ale když vy jste část zaplatili... Počkejte si na vyjádření." Zaměstnance jsme dávno propustili, takže ani nevím, jestli přeplacenou částku vrátili jemu nebo se máme něčeho dožadovat. Takže opět telefon do ruky a trpělivost.
Ale proč vy byste se měli něčeho dožadovat? Předpokládám, že jste na VZP poslala peníze na základě exekučního příkazu až po nabytí právní moci. Pokud ano, vše jste provedla dle zákona. Vám VZP nic vracet nebude, pokud byla exekuce přeplacena, měla by to vrátit zaměstnanci, takže bych to nechala na něm, ať si případné přeplatky vymáhá on sám.
No to ano, udělala jsem vše podle zákona. Ale protože jsem poctivka poctivá, chtěla jsem vědět, jak to dopadlo. Aby o naší firmě pak bývalý zaměstnanec nevykládal "Á, tam nechoďte, tam jsem přišel o prachy.", valná většina povinných pravidlům srážení nerozumí. To byste se divili, jak takové hospodské řeči fungují. A taky abych věděla, že je to uzavřený pracovní poměr a nemám nikde nic rozřešeného a že s tím naše firma nemá s konečnou platností nic společného. Obvolávám si takto všechny exekuce - jestli jsou splacené do halíře, jestli to či ono, protože když na věc přijde, není s naším státem žádná sranda - nestojím o případné chyby.
Žádnou chybu neuděláte, pokud srážku provedete a po nabytí právní moci odvedete. Nedejte ani na různé kvitance a pokladní doklady od zam-ce, že údajně dluh oprávněnému nebo exekutorovi zaplatil (může se jednat o jiné nedoplatky). Jediný relevantní papír je zastavení exeřízení, který by vám měl být zaslán exekutorem/soudem ve stejném dni jako dlužníkovi. Pouze pokud by si ho zam-ec vyběhal u exekutora/soudu osobně na počkání a měl ho tak o 1-2 dny dříve, potom bych jako plátce mzdy počkal s prováděním dalších srážek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 1. 2010 13:08
Dobrý den,
prosím o radu. Přišel mi exekuční příkaz na přednostní pohledávku vůči zaměstnanci, zaměstnanec ovšem nechce srážet ze mzdy, částečně splatil hotově a zbytek chce též doplatit hotově přímo oprávněnému. Ovšem ani oprávněný, ani exekutorský úřad mi vyjádření neposlali, že povinný zaplatil. Ani rozhodnutí o nabytí právní moci ještě nemám.
Mám dotaz, musím mu nyní srazit část ze mzdy a když mi přijde vyjádření, že zaplatil a srážet už nemám, tak částku vrátit zaměstnanci? Nebo nemám srážet s tím, že počkám, až to vyjádření přijde a ušetřím si tím práci, ale aby zase nebyl problém?
Díky za radu!