Re: Nárok na PMM - ještě prosím?
Po dobu rodičovské dovolené se pojištění přerušuje (zákon 187/2006 Sb., § 10 odst. 9 písm. b)
Takže to znamená, že když jsem na RD. Nyní mi v únoru končí - malý má 3 roky. Pracovní poměr pro nadbytečnost skončí. Takže pokud bychom chtěli 2.dítě, pak bych musela mít 270dnů ZP u nového zaměstnavatele, abych měla nárok na mateřskou?
Děkuji za trpělivost - čtu to v historii i v zákoně a jsem z toho úplně mimo. Nejsem mzdová a nějak si s tím nevím rady.
Zapátrala jsem v zákoně o nem.pojištění a je to dobré - podle § 14 odst.1 jste pojištěná i v době přerušení pojištění (zákonodárci museli být ožralí). Nakonec jsem se zeptala na OSSZ a je to tak - dokud trvá prac.poměr, jste pojištěná. Tzn. započte se Vám do 270 dní i doba v předchozím zaměstnání, i když jste v té době byla na RP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 1. 2010 21:29
Dobrý den,
prosím o radu. Od 1.7. 2009 jsem byla evidovaná na úřadu práce. Do té doby jsem pracovala v kuse téměř 7 let. Od 22.10.2009 jsem nastoupila do zaměstnání, nejsem ve zkušební době. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná.
Lékařka mi chce dát neschopenku do konce těhotenství, ze zdravotních důvodů.
Přemýšlím, jestli budu mít vůbec nárok na PMM, jelikož jsem byla skoro 4 měsíce nezaměstnaná, teď budu mít odpracováné pouze 3 měsíce a na to bych měla být 7 měsíců ne nomocenské. Někde jsem totiž četla, že musím být účastna v posledních 2 letech alespoň 270 dní na nemocenském pojištění.
Nevím za
a) jestli se do nemocenského pojištění započítávají i víkendy, nebo pouze pracovní dny?
b) jestli se mi do nemocenského pojištění bude započítávat i těch 7 měsíců co budu na neschopence, nebo po tuto dobu nebudu účastna na nemocenském pojištění?
c) A co ty 4 měsíce co jsem byla na podpoře, to jsem asi nebyla účastna na nemoc. pojištění, že?
Moc děkuji za odpověď, jsem bezradná.