Prosím, mám v pořádku SP a ZP?

• (neregistrovaný)

13. 1. 2010 2:50

Koncem prosince mi skončil nárok na rodič. příspěvek, byl do 3 let dítěte. Zaměstnavatele nemám, z evidence na UP odcházím k 31.1.2010 po 5ti měsících na moji žádost, končí mi dávky, manželovy příjmy převyšují živ. minimum pro rodinu, ale nestačí nám to, potřebuji nutně vydělávat (nikdy jsem nebyla a nechci být "socka", ani v době krize ne).
    1) Pokud bych od února nastoupila do zaměstnání zatím jen na zkrácený úvazek za méně než je minim. mzda, musím z výdělku něco doplácet? (někde jsem četla pro mě nesrozumitelný článek o tom, že pokud je výdělek nižší než minim. mzda, zaměstnanec musí doplatit SP???)
    2) Kdybych náhodou do zaměstnání ještě nenastoupila, ale ani se nevrátila na UP (stejně budu tak či tak bez příjmu) a přitom chtěla mít v pořádku platby ZP a SP, je to možné?, jsem pojištěná státem do 4 let dítěte? ano nebo ne? jak to je? Mám ještě 10ti leté dítě. Není v mém případě evidence na UP z pohledu SP a ZP nutná?
    3) Mění v předešlém případě nějak situaci skutečnost, že bych ml.dítě umístila od února do horko-těžko sehnané školky abych o ni nepřišla a hledala si přitom dál zaměstnání? Na kolik hodin denně ho tam můžu dát? (pokud vůbec?) Má na to délka docházky nějaký vliv?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2010 8:26

Maxx (neregistrovaný)

Re: Prosím, mám v pořádku SP a ZP?
      Na ÚP můžete zůstat evidovaná, i když Vám nebudou vyplácet žádné dávky. Tím máte kryté ZP. U toho si můžete přivydělat max 4000 hrubého. ZP tam doplácet nebudete.
      Pokud na ÚP ukončíte evidenci, může být za Vás plátcem ZP stát, pokud pečujete o 2 děti do 15 let (to splňujete), ale ty děti nesmí být po škole v družině a ve školce nesmí být víc než 4 hod denně. Pokud tedy máte někoho, kdo děti bude vyzvedávat, nebude se Vám v případném zaměstnání při výdělku do 8000 Kč dostrhávat ZP.
      SP se strhává z výdělku, ten nemáte, tak to neřešíte. Tam žádné povinné minimální odvody nejsou (pro Váš případ).

• 13. 1. 2010 10:04

HelenaH. (neregistrovaný)

O možnosti zůstat na UP vím,zajímá mě ale varianta nezůstat tam a jít pracovat, třeba i na na zkr.úvazek.Myslím na zadní kolečka, po 3 odprac.měsících mi opět vzníká nárok na podporu.(já tu krizi nezpůsobila a nechci dřít bídu),našla jsem zaměstnavatele,který trvá na smlouvě na 4 hod.na 4500,- a odměnu bokem,nic lepšího nemám,tak jdu do toho,lepší než nic,každá kačka dobrá.Můžete mi prosím odpovědět na bod 1)? jestli budu doplácet SP nebo ZP?Dítě budu vozit 18km daleko do školky,takže se nedá stihnout dovézt ho tam,odpracovat 4 hod v zaměstnání a zase ho jet vyzvednout,ve školce bude muset být víc než 4 hod.denně.Musím z této pidi mzdy ještě něco doplácet?

• 13. 1. 2010 14:02

Maxx (neregistrovaný)

Pokud vezmete tuto práci - bude Vám zaměstnavatel muset srážet SP z výdělku (tedy z 4500 Kč) a ZP z minimální mzdy (8000 Kč). Dítě bude ve školce dlouho, nemůže být za Vás plátcem ZP stát. Záleží, kolik Vám dá mimo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).