Re: Ukončení podnikání
taro prosím mohla bych se Vás zeptat na toto: Když ukončuji podnikání k 31.12.2009 , DE, výdaje uplatněné paušálem. Zbyly mi v evidenci dvě pohledávky, tyto dodaním v tabulce E - o tyto pohledávky se mi zvedne základ daně. Tomu rozumím, jedná se mi o přehledy na SP a ZP, i v těchto přehledech musím navýšit o neuhrazené pohledávky částku v kolonce příjmy? Budu vděčná za radu
děkuji
V přehledu pro SP nemusíte nic navyšovat, na řádku 21 vyplňujete daňový základ, dodaněné pohledávky jsou v daňovém základu zahrnuty.
V přehledu pro ZP také nic nenavyšujete. Chtějí znát rozdíl příjmů a výdajů, úprava základu daně není příjmem, ani výdajem.
paní zdeno, děkuji moc, jsem pěkná trubka :-), v počítačí ještě nemám přehledy pro rok 2009, ale staré pro rok 2008....nenapadlo mě, že tam bude taková úprava. Kdybych se koukla na stránky sociálky a tam se podívala na nový formulář, tak mi to bylo jasné hned. Ale pro zdrávku jsou stále kolonky příjmy a výdaje..pokud tedy nezahrnu pohledávky do příjmů...co potom s tím, když v roce 2010 tyto pohledávky dostanu zaplacené (a to určitě dostanu), podám nějaký další přehled jen na VZP, kde příjem uvedu??? Jsem z toho zmatená, pro jednu instituci uvádím ZD (kde mám již pohledávky zahrnuté) a pro jednu instituci to nemusím? Moc Vám děkuji za trpělivost.
P.S: ještě před tím, než jsem objevila Vaši odpověď, tak jsem dotaz znovu zadávala......
no to úplně chápu, že v roce 2010 se již nebude jednat o OSVČ, ale jsem zmatená z toho, proč jedné instituci z pohledávek platit a druhé ne :-( i když v tomto státě se není co divit
teď o něco výš mi odpověděla tara a tvrdí, že se příjmy o tyto neuhr. pohledávky navyšují....ach jo.....
je pravda, že u přehledu na VZP v poučení píší, ať člověk uvede pouze veškeré příjmy...souhlasím s Vámi, že úprava základu daně není příjem. děkuji....ale teď vážně nevím, co dělat, :-)))
paní Zdeno, v žádném případě ty tajtrdlíky nebudu podporovat.....naštěstí se k mému hořejšímu dotazu přidal(a) trubka a potvrdila vaší odpověď. Trubka poradil(a), že v daních a socce a zdrávce nemám hledat logiku...a to byl můj problém. :-) MOc moc moc děkuji.
Vřele s Vámi souhlasím, jestli chtějí vybírat pojistné, tak ať si napíší zákon, na základě kterého ho budou moci opravdu vybrat. U SP a ZP zřejmě opravdu žádná logika neexistuje a jestli ano, tak mi zcela unikla. Už samotný výraz pojistné ve mně vzbuzuje pochybnosti, vždyť ono se to chová docela jako daň:-)
Jinak k autorovi Trubka: myslím, že je rodu mužského. Pokud si pamatuji jeho příspěvky, tak všechny opravdu na úrovni, na jeho radu se lze spolehnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 1. 2010 10:55
Brusič skla,plátce DPH čtvrtl, vedu DE, ukončil jsem podnikání k 31,12,2009, zbylo mi neprodejné zboží zhruba za 60000. Co s tím ?
Musí se z toho dovést DPH? A co v přiznání daně z príjmů:? Prosím poraďte mi Díky