Re: Máte někdo zkušenost se zam.úvěrem?
Dobrý den, paní Irenko.
Naše firma v rámci zaměstnaneckých benefitů poskytovala svým zaměstnancům bezúročnou půjčku, třeba na zařízení nebo koupení bytu apod. Máme to i "uzákoněné" v kolektivní smlouvě, která se každým rokem aktualizuje.
Zaměstnanec o půjčku požádal a po schválení této žádosti mu byla poskytnuta půjčka, ne proplacením schválené částky, ale proplacením donesených faktur od svých dodavatelů a to samozřejmě až do výše schválené půjčky. Půjčku pak pravidelně splácel ze své mzdy.
Teď to stáhli pouze na půjčky na nezbytné sociální případy do 10.000,- Kč a to tak, že zaměstnanci je v hotovosti proplacena předem schválená půjčka a ta byla ve výplatách zaměstnancem splácena.
A myslím si, že to zaměstnanec nedaní, pokud je to půjčka návratná a do 100.000,- ročně pro bytové účely nebo do 20.000,- na sociální případy, ale moc jistá si nejsem, to měla na starosti mzdová účtárna, já u toho účtovala jen předpis zaměstnanci a pak splátku.
No, snad jsem aspoň trošku pomohla...
Míša.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 1. 2010 10:58
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mi někdo poradíte,jak je to se zaměst.úvěrem. Mám zjistit vše potřebné..........tedy jaký úrok je možné dát a zdali,kdyby byl nižsí než u bank,jak se to daní zaměstnancům,jestli je nějaké časové omezení atd.
Máte někdo prosím zkušenosti s touto problematikou?