Dovolená u nového zam. - prosím kontrolu

• (neregistrovaný)

13. 1. 2010 19:25

Dobrý den,

se mzdama začínám a mám v tom ještě zmatek, ale zaměstnanec, který nastoupil 1.10.2009 má nárok na 3 dvanáctiny dovolené za tento rok, protože má nárok na jednu dvanáctinu za každých odpracovaný 21 dní?

A teď asi trochu primitivní otázka, ale jak je to s těmi šedesáti dny? Znamená to, že si dovolenou může vybírat až po těchto dnech? A kdyby někdo nastoupil třeba až v prosinci, tak má sice nárok na jednu dvanáctinu (pokud teda odpracoval těch 21 dní...), ale převádí se mu to do dalšího roku, protože ještě neodpracoval 60 dní?

Nebo plácám úplné nesmysly?????

Jsem z toho všeho tak nějak jelen, ale moc prosím Vás zkušenější, poraďte mzdové začátečnici, jak to vlastně je...

Mooooooc děkuji, Míša.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2010 19:36

RenataH (neregistrovaný)

Re: Dovolená u nového zam. - prosím kont
      Pokud zaměstnanec odpracuje 60 dní (vč. svátků), má nárok na 1/12 dovolené za každý celý odpracovaný měsíc. Celý - tedy od 1. do 31. (ev. 30.,28.) Ten,co nastoupil 1.10. bude mít nárok na 3/12 za předpokladu, že odpracoval 60 dnů, pokud by byl nemocný, měl ošetřovačku nebo nepl.volno a 60 dnů neodpracoval, bude mít nárok na 1/12 za každých 21 odprac.dnů (vč. svátků).
      Dovolená za každý kal. rok se počítá zvlášť. Ten, co nastoupil v prosinci a odpracuje vč. svátků 21 dnů, má nárok na 1/12. čerpaná dovolená se pro tyto účely považuje za odpracovanou dobu, takže mu stačí odparcovat 20 dnů a pak mít 10 den dovolené.
      Doporučuji prostudovat ZP

• 13. 1. 2010 19:49

misulak (neregistrovaný)

Paní Renato, moc děkuji. ZP a ještě hromadu příruček k tomu jsem pročítala a ještě určitě pročítat budu, ale tak nějak jsem chtěla vědět, co na to zkušenější účetní.
      Přeji hezký zbytek dne, Míša.

• 13. 1. 2010 20:01

RenataH (neregistrovaný)

Jj, jedno mi tu pája řekl, že dobrá mzdovka (nebo personalistka?) usíná se Zákoníkem práce. Se ZP neusínám, ale budím se kolikrát celá zpocená tím, jak nějakou situaci vyřeším. Ono totiž ne všechno v tom ZP je, spoustu věcí se člověk naučí zkušenostma.
      A učí se celý život.
      Tak vám přeju dobré začátky. A víte, kam se obrátit s dotazy....
      Jo a abych vám ještě trochu zamotlaa hlavu , co se týče nároku na dovolenou - ještě je tam jedna situace : pokud zaměstnanec nastupuje např. uprostřed měsíce, odpracuje u zaměstnavatele 60 dní, pak budete ještě zkoumat, kde byl, než u vás nastoupil. Protože pokud předtím byl zaměstnán jinde (zaměstnán, nikoliv na ÚP) a není mezi oběma zaměstnáními žádný den prodlevy, vznikne mu nárok na 1/12 i za tento měsíc.

• 13. 1. 2010 22:14

misulak (neregistrovaný)

Paní Renato, tak s tímhle jste mi náhodou hlavu nezamotala... :) Naštěstí jsem si tohohle všimla už dřív při projíždění konference a mám to i v knihách. Ale moooooooooc děkuji za upozornění... :))))

S těmi zkušenostmi máte pravdu. Sice moc praxe zatím ještě nemám - hlavně tedy toho, co se týká zaměstnanců (už se na tom ale pracuje...), ale už jsem stačila zjistit, že ne všechno je v našich zákonech řečeno a navíc, nevím, jak ostatní, ale já když čtu znění nějakého našeho zákona, tak si někdy připadám jako negramot a nechápu, co tím chtěl autor říct. Tak proto jsem se naučila projíždět třeba tuhle konferenci, pro začátečníka, jako jsem já, je přímo k nezaplacení a hodně se z ní dá toho přiučit.
      No jo, tak snad jednou ze mě bude taky dobrá mzdovka, jak říká Pája a ten má přeci vždycky pravdu, ne? :)

Ještě jednou moc děkuji za rady a trpělivost a přeji dobrou noc, Míša.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).