Re: Neplátce DPH a fakturace v EU v r.20
Dobrý den, to jsem ráda, že tento problém mám taktéž. Já jsem byla nucena zaplatit daňovou zálohu asi 165 euro jakoby zálohu na DPH a ted řeším jak udělat DPH z našich faktur ? Když nejsem plátce v ČR ale na SK ano. Prosím kdybyste něco vyzvěděl, odepište mi, termín je 25.1. Děkuji Monika
Re: Neplátce DPH a fakturace v EU v r.20
To záleží na tom, komu službu poskytujete (zda OPD ne OND) a kde je místo zd. plnění.
Pokud poskytnete službu OPD (OPD viz. § 5 ZDPH) podle § 9 odst. 1 a příjemce je povinen daň přiznat (a to má) , pak se musíte zaregistrovat k DPH v místě sídla firmy nebo bydliště. Plátcem se stáváte dnem poskytnutí služby. V DaP uvedete do ř. 21 a v SH.
Pokud by jste ale poskytoval službu podle § 10 - § 10k, pak se musíte řídit zákonem a podte toho určíte, kde je místo zd. plnění. Pokud je v jiném čl. státě, pak budete postupovat podle zákona daného čl. státu. V ČR tato služba bude uvedena na ř. 24.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 1. 2010 6:59
Dobrý den, jsem neplátce DPH a vedu tedy jen evidenci příjmů a výdajů. Doslechl jsem se, že pro fakturaci na Slovensko (asi 100 Euro ročně) se musím stát plátcem DPH. Poradíte mi někdo co tedy mám udělat, jestli to má význam a jak se mi změní účetnictví? Nikde nenacházím jednoduchou, informaci.... Předem děkuji