Re: Doklad o výši ročního příjmu-daň ze
Z přiznání za rok 2008 mi sice vyplynula vratka daně, ale v úplně jiné výši a navíc se jedná o daňový bonus, který se do příjmů pro SSP neuvádí. A tento bych stejně uváděla až do příjmů za rok 2009. Už nevím, na koho se mám obrátit. Přece nebudu bita jen za to, že jsem si dovolila podat DP? Jinak jsem pořád jen zaměstnanec, kterému se daň ze mzdy samozřejmě srazí, tak proč ji mám mít v příjmech jen proto, že tam na to nemají "kolonku"?
Re: Doklad o výši ročního příjmu-daň ze
To není tak úplně pravda, to vše, co vám vrátili nemůže být daňový bonus. 3000 z toho jsou vrácenýá daň a teprve zbytek je daňový bonus (na ten vznikne nárok, pokud daň.zvýhodnění nepokryje vypočtená daň). Tak tady máte zakopaného psa. Při podání daň přiznání se vrácená daň počítá ještě do přííjmů toho roku, za který se podává DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 1. 2010 8:15
Za rok 2008 jsem měla příjmy jen ze závislé činnosti. Uvedu jen orientační částky.
HM 136.000,-
sražené SP,ZP - 17.000,-
sražená daň ze ZČ - 3.000,-
--------------------------------------------
Čistá mzda za 2008 116.000,-
Tuto částku 116.000,- bych vyplnila do tiskopisu o ročním příjmu do kolonky a1 v případě, že bych nepodávala daňové přiznání.
Ale z důvodu životní pojistky jsem si podala dańové přiznání, kde byly jen příjmy ze ZČ výše uvedené a životka.
Takže jsem doklad o výši ročního příjmu vyplnila následovně.
Zaškrtla jsem, že jsem podávala DP a vyplnila jsem kolonku ap-úhrn pojistného ve výši 17.000,- Kč.
Z FÚ se načetl dańový základ 136.000,- a sociálka mi od něj odečetla vyplněné pojistné 17.000,-, takže my v příjech roku 2008 zůstalo 119.000,-. Proč tam není kolonka na odpočet daně ze ZČ? Moje příjmy za rok 2008 nebyly 119.000,-, ale jen 116.000,- samozřejmě bez daně ze ZČ? Proč mám o 3.000,- (o daň) vyšší příjmy jen proto, že jsem podala DP, když v nich jsou zase jen příjmy ze ZČ? Zjišťuji to, protože o tuto daň mi nevyšly přídavky na dítě.
Předem děkuji moc za ochotu odpovědět. Na sociálce se se mnou nechtějí bavit, že prý takhle je to nastaveno a je to dobře.