Odstupné zaměstnanci zrušení místa

• (neregistrovaný)

14. 1. 2010 13:23

Prosím o radu. Musím vyplatit odstupné zaměstnankyni, která byla u mne zamněstnána od roku 2001 a v roce 2003 nastoupila I.mateřskou dovolenou. Po třech ledech se vrátila s tím, že do práce nenastoupila a byla tři měsíce na kontrolce s dalším rizikovým těhotenstvím. Od ledna 2007 je na II.mateřské dovolené. Nyní po třech letech končí mateřskou. Místo na kterém pracovala už od roku 2005 není. Paní jsem v podstatě od září 2003 neviděl. Musím ji nyní dát odstupné? vpřípadě, že ano v jaké výši když byla na mateřské a tři měsíce ji platila sociálka. Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2010 13:42

Kara (neregistrovaný)

Re: Odstupné zaměstnanci zrušení místa
      Pokud neměla smlouvu na dobu určitou, tak po rodičovské dovolené, která je maximálně do 3 let dítěte, se má vrátit do práce a dostávat přidělenou práci dle pracovní smlouvy. Pokud pro ni práci nemáte a ani jí nechcete nabídnout jinou (kterou ale nemusí přijmout), tak máte tyto možnosti:
      1) Něčím ji přesvědčíte a dohodnete se s ní na ukončení prac. poměru nějakým dnem (nejlépe dnem 3. narozenin jejího dítěte). A v dohodě nebudete uvádět důvod rozvázání prac. poměru. V takovém případě skončí dohodnutým dnem a nenáleží odstupné.
      2) Totéž, ale v dohodě bude uveden důvod - nadbytečnost (předpokládám, že jste pracoviště nepřestěhoval, takže důvodem bude pouze ta nadbytečnost). Pak skončí dohodnutým dnem, ale náleží odstupné 3 měsíce. Pro výpočet odstupného v tomto případě použijete pravděpodobný průměr.
      3) Nedohodnete se a pak Vám nezbude, než jí dát výpověď dle § 52 - nadbytečnost. Bohužel jí ji nemůžete dát, pokud je na rodičovské, tzn. že jí skončí rodičovská, ona se vrací do práce, teprve tehdy jí můžete předat výpověď. Ale pokud jí nebudete přidělovat práci dle prac. smlouvy (pokud se nedohodnete na jiném druhu práce), budete jí muset po celou od jejího návratu dobu až do skončení prac. poměru platit náhradu mzdy.
      Nejprve poběží výpovědní doba, která bude trvat 2 měsíce a začne běžet až od 1. dne měsíce, který bude následovat po měsíci, ve kterém převezme výpověď (např. dítě bude mít 3 roky 5.4., výpověď jí předáte 6.4. a prac. poměr skončí až 30.6.).
      Pak ještě náleží odstupné 3 měsíce.

• 14. 1. 2010 14:07

Milan-CR (neregistrovaný)

Děkuji ta informace. Moc mě to nepotěšilo. Ono to dopadne tím druhým způsobem. Ale vadí mi na tom to odstupné. Nic po dobu téměř sedmi let pro firmu nepřinesla a teď ji musím dát osdtupné. V našem státě je zaměstnanec Bůh a zaměstnavatel nemůže nic. Nový Zákoník práce to dokazuje. Příkladně při výpovědích kdy zaměstnanec může nechat zaměstnavatele na holičkách ihned bez důvodu, ale když zaměstnavatel jako já živnostník nemohl pokračovat v práci ze zdravotních důvodů a zrušit provozovnu tak ještě musí zaplatit odstupné. Je to spravedlivé?

• 14. 1. 2010 16:46

Kara (neregistrovaný)

Jsem téhož názoru jako Vy. Ale víte určitě, že se bude chtít den po 3. narozeninách dítěte vrátit? Pokud by totiž ještě do práce nemohla a chtěla být doma, musela by Vás požádat o neplacené volno, které Vy ale nemusíte povolit a mohl byste trvat na nástupu do práce (rozumíte, jako že pro ni práci máte a přitom byste věděl, že ona nastoupit nemůže) a pak by se ona musela domluvit na skončení poměru - bez nároku na odstupné.

• 14. 1. 2010 13:54

anonym (neregistrovaný)

No pokud s ní nemáte kontakt, tak taky můžete vyčkat, den po 3. narozeninách dítěte je povinna nastoupit do práce. Pokud ten den nenastoupí, můžete psát "áčko". Pak je snadnější ji přesvědčit, aby skončila dohodou bez odstupného, protože při skončení okamžitým zrušením - toto se píše do zápočtového listu a neměla by nárok na podporu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).