Re: Příspěvek zaměstnavatele na živ.poj.
Pojistníkem je zaměstnanec a zaměstnavatel je ve smlouvě uvedený jako plátce životního pojištění.
Tak že je z těch 477,-- korun jen odvod daně z příjmu a zaměstnavatel to může dát do nákladů i když to bude nad rámec těch 24.000,- za rok?
>>>>Dobrý den,budeme přispívat zaměstnanci 1.000,--
>>>>měsíčně na penzijní a 1.477,-- na životní.A zde
>>>>potřebuji
>>>>poradit,ty 2.000,-- měsíčně jsou mi jasné,zaměstnanec
>>>>má
>>>>osvobozeno a zaměstnavatel má daňový náklad.Ovšem
>>>>nevím si rady,jaký dopad bude mít měsíčně na
>>>>zaměstnance
>>>>těch 477,-- korun a jak zaúčtovat.Poradíte?
>>>
>>>Zaměstnavatel to má v nákladech, zaměstnanci normálně
>>>zdaníte. Přidáte ke mzdě, jako nepeněžní příjem.
>>>
>>A prosím pojistná smlouva bude u toho životního
>>pojištění na koho? Zaměstnavatele nebo zaměstnance?
>>Chápu,
>>že pojištěný bude zaměstnanec. Děkuji
>Pojistníkem je zaměstnanec a zaměstnavatel je ve
>smlouvě uvedený jako plátce životního pojištění.
No, já tedy nevím, ale plátce životního pojištění, aby vše splňovalo literu zákona musí být také zaměstnanec, tzn. pojištěný a pojistník je zaměstnanec, z-tel může pouze přispívat na z-covo ŽP, aby to měl v nákladech, ne ...? Nákladům nerozumím, to je pravda, ale pokud by to bylo tak, že ŽP vysloveně platí z-tel, pak by - dle mého názoru, zaměstnanec nemohl uplatnit odečet platebn na ŽP v RZ či v DAP, jelikož pojistník nerovná se pojištěný.
>Tak že je z těch 477,-- korun jen odvod daně z příjmu
>a zaměstnavatel to může dát do nákladů i když to bude
>nad rámec těch 24.000,- za rok?
Ale tady o RZ vůbec nebyla řeč,zaměstnanec o to vůbec nestojí aby si mohl uplatnit slevu odvodu na ŽP.Jediné co jsem chtěla vědět bylo,jestli si mohu jako zaměstnavatel dát do nákladů i částku,kterou přispěji zaměstnaci nad 24.000,-- ročně a co musí odvést zaměstnanec z částky nad 24.000,- (myslám tím zda s daní i ZP a SP).Děkuji všem za další příspěvky k problému.
Vím, že o RZ nebyla řeč, tedy jinak - v úvodu vašeho dotazu jste sdělila: vím, že 2000 má z-ec osvobozené, proto jsem reagovala - pakliže by pojistníkem byl zaměstnavatel (jak jsem pochopila z vašeho dotazu), nebude osvobozené pro z-ce, protože od daně jsou osvobozeny viz § 6 ZDP odst. 9 písm. p) .... na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem jako pojistníkem a pojišťovnou ...
Zaměstnavatel může do daňových nákladů jakoukoliv částku, podmínkou je, u ŽP že pojistník i pojištěný je zaměstnanec, za-tel
je pouze plátce pojistného.
Zaměstnanec má osvobozen pro §6 do výše 24000 ročně na ŽP i PP.
Jakmile v roce překročí limit u zaměstnavatele, začne se mu dodaňovat do mzdy nepeněžní příjem vč. soc. a zdravotního.Pokud je měsíční placení, tak začnete přidańovat do mzdy až v případě, že v tom daném měsíci přesáhne ten stanovený roční limit.
Zaměstnanec si sám může také platit, to si samostatně uplatní v ročním zúčtování nebo DP.
Pojistník i pojištěný je zaměstnanec,zaměstnavatel je uveden pouze jako: Příspěvek zaměstnavatele na pojistné a to v celkové částce pojistky tj.již zmiňovaných 1.477,--.
Všem děkuji moc a snad jsem to "konečně" pochopila.V tomto mém případě,jak je poj.uzavřena,může zaměstnavatel hradit celých 1.477,-- a celé si je dávat do daňových nákladů i když přesáhne roční limit 24.000,--.U zaměstnance je potřeba tuto částku hlídat a v momentě překročení této částky uvést do mzdy a odvádět daň ZP a SP pojištění a ten odvod pojištění se pochopitelně odrazí i na odvodu zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 1. 2010 14:20
Dobrý den,budeme přispívat zaměstnanci 1.000,-- měsíčně na penzijní a 1.477,-- na životní.A zde potřebuji poradit,ty 2.000,-- měsíčně jsou mi jasné,zaměstnanec má osvobozeno a zaměstnavatel má daňový náklad.Ovšem nevím si rady,jaký dopad bude mít měsíčně na zaměstnance těch 477,-- korun a jak zaúčtovat.Poradíte?