Re: Ochranná lhůta - oznamování sp a zp
a nebo se k tomu vztahuje toto a oznam. povinnost je na zaměstnavateli
ze zákona:
c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.
Díky
Ale po mě to vloni VZP chtěla, takže jsem musela posílat novou odhlášku s kódem "N" a po ukončení PN znovu s kódem "K".....
Bohužel i v odborných článcích, kde publikuje odborník na ZP ing. Daněk neustále dokola sděluje, že je povinností z-ele nahlásit i v r. 2009 nemoc v OL, ale jak může z-tel nahlašovat nemoc v OL, když mu to zákon nestanoví , nehledě na to, že nemůžu přebírat povinnosti jiné organizace na sebe, tzn. když zaměstnavatel nevyplácí nemocenské dávky, nemůže nemoc v OL ani nahlašovat - proč pak uvádíme na přihlášky na OSSZ kod zdravotní pojišťovny - vypadá to, že pro parádu ... nebo aby byly kolonky zaplněny ..., tato povinnost ohlašování nemoci v OL měla od roku 2009, dle mého názoru, přejít na příslušné OSSZ. Zdrav.poj. operují i tím, když říkají, ale vy víte, když vám bývalý z-ec předá neschopenku a vy jste povinni ji přijmout (to znají, to jo ...), tak víte, kdy mu běží 15. kal.den a můžete nemoc v OL oznámit, tak na to jim říkám, že PN sice jsem povinna přijmout, ale nejsem povinna sledovat 15. den trvání PN, s tím se musejí obrátit na příslušnou sociálku, protože nemohu nahlašovat něco, co nevyplácím, stejně tak jsem jednala i v předchozích letech v případě nemoci v OL u malých organizací a šlo to ... Samozřejmě tím, že z-ec skončí PP, ho nesmetám z povrchu zemského, ale na Potvrzení o zaměstnání dáváme větičku, že v případě nemoci v OL je jeho povinností ohlásit na ZP+termín ohlášení změny. A to, že ZL nečtou, to je již jejich záležitost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 1. 2010 8:37
Dobrý den,
mám jen krátký dotaz, pokud zaměstnanec po ukončení PP onemocní v ochranné lhůtě, zaměstnavateli donese papíry od dr. ten pošle na SP a od 15. dne mu náleží nemocenská. Zaměstnavatel s ukončením PP oznámil ukončení PP i na ZP.
Řeší v ochranné lhůtě ještě zaměstnavatel nějakou oznamovací povinnost se ZP? Nebo si to v případě nemoci v ochranné lhůtě již zařizuje bývalý zaměstnanec? Resp. jak se dozví ZP, že je v ochranné lhůtě nemocný tudíž za něj platí ZP stát. Zdá se mi, že by to měla být věc zaměstnance....
Díky
Zdena