Ochranná lhůta - oznamování sp a zp

• (neregistrovaný)

15. 1. 2010 8:37

Dobrý den,

mám jen krátký dotaz, pokud zaměstnanec po ukončení PP onemocní v ochranné lhůtě, zaměstnavateli donese papíry od dr. ten pošle na SP a od 15. dne mu náleží nemocenská. Zaměstnavatel s ukončením PP oznámil ukončení PP i na ZP.

Řeší v ochranné lhůtě ještě zaměstnavatel nějakou oznamovací povinnost se ZP? Nebo si to v případě nemoci v ochranné lhůtě již zařizuje bývalý zaměstnanec? Resp. jak se dozví ZP, že je v ochranné lhůtě nemocný tudíž za něj platí ZP stát. Zdá se mi, že by to měla být věc zaměstnance....

Díky

Zdena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2010 8:50

Zdena1 (neregistrovaný)

Re: Ochranná lhůta - oznamování sp a zp
      a nebo se k tomu vztahuje toto a oznam. povinnost je na zaměstnavateli

ze zákona:
      c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.

Díky

• 15. 1. 2010 8:58

Anna (neregistrovaný)

Žádnou takovou povinnost zaměstnavatel nemá, je to starost toho bývalého zaměstnance.

• 15. 1. 2010 9:02

P. (neregistrovaný)

Ale po mě to vloni VZP chtěla, takže jsem musela posílat novou odhlášku s kódem "N" a po ukončení PN znovu s kódem "K".....

• 15. 1. 2010 12:08

Kara (neregistrovaný)

Ano, pojišťovny to po zaměstnavatelích chtějí, ale když to zaměstnavatel nenahlásí, žádný postih nemůže následovat, protože mu zákon žádnou takovou nahlašovací povinnost neukládá. Je to povinností toho člověka.

• 16. 1. 2010 9:11

beta (neregistrovaný)

Bohužel i v odborných článcích, kde publikuje odborník na ZP ing. Daněk neustále dokola sděluje, že je povinností z-ele nahlásit i v r. 2009 nemoc v OL, ale jak může z-tel nahlašovat nemoc v OL, když mu to zákon nestanoví , nehledě na to, že nemůžu přebírat povinnosti jiné organizace na sebe, tzn. když zaměstnavatel nevyplácí nemocenské dávky, nemůže nemoc v OL ani nahlašovat - proč pak uvádíme na přihlášky na OSSZ kod zdravotní pojišťovny - vypadá to, že pro parádu ... nebo aby byly kolonky zaplněny ..., tato povinnost ohlašování nemoci v OL měla od roku 2009, dle mého názoru, přejít na příslušné OSSZ. Zdrav.poj. operují i tím, když říkají, ale vy víte, když vám bývalý z-ec předá neschopenku a vy jste povinni ji přijmout (to znají, to jo ...), tak víte, kdy mu běží 15. kal.den a můžete nemoc v OL oznámit, tak na to jim říkám, že PN sice jsem povinna přijmout, ale nejsem povinna sledovat 15. den trvání PN, s tím se musejí obrátit na příslušnou sociálku, protože nemohu nahlašovat něco, co nevyplácím, stejně tak jsem jednala i v předchozích letech v případě nemoci v OL u malých organizací a šlo to ... Samozřejmě tím, že z-ec skončí PP, ho nesmetám z povrchu zemského, ale na Potvrzení o zaměstnání dáváme větičku, že v případě nemoci v OL je jeho povinností ohlásit na ZP+termín ohlášení změny. A to, že ZL nečtou, to je již jejich záležitost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).