Zahájení podnikání a hned přerušení

• (neregistrovaný)

15. 1. 2010 19:50

Dobrý večer,
    mému synovi (22 let) 31.1.2010 končí ÚP vyplácet podpouru v nezaměstnanosti. Protože si myslel, že si bude muset platit SaZP sám, požádal si o živnost. list se zahájením podnikání již od 1.2.2010 (nezjistil si totiž potřebné informace, dal pouze na chytré rady kamárádů). Avšak není jisté, že podnikat 1.2. skutečně začne. Zjistila jsem, že ÚP sice již podporu nebude vyplácet, ale v evidenci může být i nadále a stát za něho bude hradit SaZP. Ve středu 20.1.2010 si má vyzvednout živnost.list. Živnost. úřad by za něho nahlásil FÚ, SP a ZP jeho zahájení činnosti a musel by platit min. zálohy na pojistné jako OSVČ hlavní, což je cca 3.300,- Kč. Myslíte, že může živnost.úřad informovat, že 1.2.2010 podnikat nezačne a požádat buď o změnu (ještě před vydáním živnost.listu) nebo o přerušení podnikání? Předpokládám, že živ.úřad ještě nemohl nic hlásit SP a ZP. Vím, že si intenzivně hledá zaměstnání,chodí na výběr. řízení, ale dosud nemá žádný příslib zaměstnání.
    Prosím, poraďte mi, tyto informace jsem vyčetla na internetu a nedá mi to, protože vím, že určitě činnost nezahájí, peníze nemá a musel by platit SZP. Chci se informovat hned v pondělí na živ.úřadě, ale do té doby to snad nevydržím. Díky za každé info, kéž by bylo trochu povzbuzující.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).