Re: spoluvlastnictví pozemku a parkování
Vztahy mezi spoluvlastníky se řeší dohodou. Spoluvlastník má právo využívat společnou věc úměrně (podle) velikosti svého podílu. Nedohodnou-li se spoluvlastníci, rozhodně na návrh některého z nich soud. Nevlastníte žádné metry čtvereční ani konkrétní část pozemku, ale podíl na celém pozemku. Z Vašeho výčtu metrů mi vychází, že 1 stání byste měla mít možnost užívat Vy, druhé sousedka (vlastník podílu obdobné velikosti) a o třetí ať se "podělí" majitelé garsonek. Anebo upravte parkovací místa tak, aby byla 4 - 20 m2 na 1 parkovací stání se mi zdá trochu moc (nestačilo by 4 x 2,5 m) ?
Také bych chtěla, aby to šlo udělat kompromisem, ale pozemek je úzký a 4 auta se tam nevlezou. Jak jste již zminil mám podíl, ale nic mi to není platné, protože sousedé na to ohled neberou. Chci to řešit, ale garsonky ne.
Říkáte, že by měli pozemek užívat úměrně podílu. Takže je normální ,že se mi zdá neúměrné s nejmenším podílem: zaparkovat auto, mít volno před dveřma a ještě někam dát popelnici. Nerada bych, aby došlo k tomu, že si budeme dělat naschvály.
Nechci, aby mi někdo zatarasil výjezd z pozemku nebo mi stavěl k autu polenici. Pokud se nedohodneme, dá se udělat pouze dodatek s většinovým podílem vlastníků? A pak bychom jenom sepsali něco u právníka? Třeba já a sousedka,které máme největší podíl?
Jde to tak nebo jenom soudně?
O užívání společné věci se její spoluvlastníci dohodnou, nebo na návrh některého z nich rozhodne soud. Zkuste svolat jednání, třeba za přítomnosti právníka. Pokud se nedohodnete, nezbyde než se soudit (neboť rozhodně není spravedlivé aby menšinový spoluvlastník užívakl společnou věc nad míru odpovídající velikosti jeho podílu.
Děkuji moc za odpověď. Ale navedl jste mě ještě na jednu otázku. Měl tedy prodejce bytových jednotek právo někomu ve smlouvě slibovat parkovací stání? Když už podle rozměrů aut a dalších věcí, které jsou nutné vykonávat na pozemku (jako průchod k bytu, popelnice atd) není možné, aby využíval pouze svůj poměr?
Jde o to, že jedna garsonka chce vytlačit tu druhou určitými argumenty. Ale říkám si, že pokud podle katastru nemovitostí máme dané podíly, tak jak může prodejce někomu slíbit něco na úkor druhých? Když vemu, že já a moje sousedka klidně na svůj poměr dosáhneme, ale jedna s garsonek chce využívat práv druhé a ještě ji je odmítat práva, protože je bytová jednotka a to druhé NP.
Slíbit mohl prakticky cokoliv, otázkou je, zda to, co slíbil, bylo platné, realizovatelné a vymahatelné. Teď máte pozemek ve spoluvlastnictví, co kdo komu kdysi slíbil je vcelku pasé a měli byste se (všichni) řídit ustanoveními občanského zákoníku. Nepůjde-li to "po dobrém..."
Děkuji moc za odpověď.
>>Děkuji moc za odpověď. Ale navedl jste mě ještě na
>>jednu otázku. Měl tedy prodejce bytových jednotek
>>právo
>>někomu ve smlouvě slibovat parkovací stání? Když už
>>podle rozměrů aut a dalších věcí, které jsou nutné
>>vykonávat na pozemku (jako průchod k bytu, popelnice
>>atd)
>>není možné, aby využíval pouze svůj poměr?
>>Jde o to, že jedna garsonka chce vytlačit tu druhou
>>určitými argumenty. Ale říkám si, že pokud podle
>>katastru nemovitostí máme dané podíly, tak jak může
>>prodejce
>>někomu slíbit něco na úkor druhých? Když vemu, že já
>>a
>>moje sousedka klidně na svůj poměr dosáhneme, ale
>>jedna s garsonek chce využívat práv druhé a ještě ji
>>je
>>odmítat práva, protože je bytová jednotka a to druhé
>>NP.
>>
>Slíbit mohl prakticky cokoliv, otázkou je, zda to, co
>slíbil, bylo platné, realizovatelné a vymahatelné. Teď
>máte pozemek ve spoluvlastnictví, co kdo komu kdysi
>slíbil je vcelku pasé a měli byste se (všichni) řídit
>ustanoveními občanského zákoníku. Nepůjde-li to "po
>dobrém..."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2010 17:26
Dobrý den, měla bych dotaz a žádost na radu. Koupila jsem bytovou jednotku s pozemkem před domem a za domem. Na každém mám nějaký podíl. Před domem jsou 3 parkovací stání, ale jsme 4 bytové jednotky a všichni mají ve smlouvě právo na parkovací místo. Nemohla jsem ovlivnit, to co prodávající firma dala do ostatních smluv, ale teď si všichni nárokují parkování. Ikdyž na začátku mi bylo tvrzeno, že máme právo na parkování dva byty, které mají největší podíl a jedna garsonka.
Každé parkovací místo má 20m2 a já vlatním na daném pozemku 28m2, sousedka 27m2 a zbylé dvě garsonky mají každá 13m2. Nevíme jak tento problém vyřešit, protože všichni chtějí parkovat a garsonky mají podle smlouvy možnost parkovácího místa na 20m2, ale vlastní pouze 13m2. Jak je to možné? Jak to dořešit? Podle prvních nabídek, kdy firma prodávala byty bylo zaznačeno, že bude mít parkování pouze jedna garsonka, NP. A teď jsme 4 byty na 3 místa. Co je možno dělat?