Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 1. 2010 20:19
Dobrý den, prosím o radu: zpracovávám daň. ev. pro drobného podnikatele - OSVČ. Z r. 2008 se mu táhne pohledávka ve výši 300,- Kč (která vznikla zřejmě nedbalostí při úhradě odběratele) o které ví, že ji již nedostane zaplacenu. Protože jde o malou částku, nehodlá ji nijak vymáhat - ale jak ji mám zlikvidovat účetně - "papírově"? Podotýkám, že ač je plátce DPH, tato faktura byla bez DPH, neboť šlo o plnění na Slovensko, neplatil tedy ani DPH z oné uskutečněné služby.
S tím souvisí další dotaz: má rovněž pohledávku z 5/2009 ve výši 8000,- bez DPH, z vystavené faktury již pochopitelně odvedl DPH, ale
dlužník ji odmítá uhradit. "Můj" podnikatel ji proto hodlá odprodat firmě, zabývající se odkupem pohledávek. Prodá-li ji například za 5000,- Kč (neboť plnou výši mu nikdo nedá), zdaní daní z příjmů tuto částku - ale co s oněmi 3000,- Kč, o které dostane méně - jak je účetně odepíši? V zákoně o rezervách jsem se dočetla pouze o podnikatelích, kteří vedou účetnictví, nikoli daňovou evidenci...Ale evidenci pohledávek vedou všichni podnikající...
Děkuji předem za odpověď, Majka.