Re: sklad - tzv.hmotná- pokus č.3-nikdo?
co je na tom divného, vedoucí nemá přístup, nemá odpovědnost. Ostatní pokud podepíší dohodu a převezmou hodnoty- viz § 252 ZP, odpovídají za schodek v plné výši- tzn. např. 3 zam.- schodek 300.000.-Kč, každý PODÍL ve výši podle poměru prům.výdělků, ale úhrada schodku musí být v jeho plné výši 300.000.-. U ved.nebo zást. se podíl vypočte podle dvojnásobku.
Re: sklad - tzv.hmotná- pokus č.3-nikdo?
U společné odpovědnosti platí, že společně odpovědní zaměstnanci se podílejí na náhradě škody (manka) poměrově podle svých dosažených výdělků, přičemž výdělek vedoucího a jeho zástupce se započítává ve dvojnásobné výši. Zároveň platí, že pokud se nejedná o vedoucího nebo zástupce, rozsah náhrady škody u jednotlivého zaměstnance nesmí převýšit 1 prům. výdělek před vznikem škody. Pokud je tedy manko 300 000 Kč a Vy ani Váš kolega nemá postavení vedoucího nebo zástupce, rozsah náhrady škody je omezen uvedeným 1 průměrným výdělkem. NS kdysi rozhodl, že okolnost, že zaměstnavatel neurčil vedoucího nebo jeho zástupce, nemůže jít k tíži ostatních zaměstnanců (= pro nevedoucí platí stále 1 prům. výdělek, i kdyby zbytek škody zůstal neuhrazen) - srov. § 260 odst. 1 ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2010 8:56
Prosím mám dotaz, ale odpověď ve starších příspěvcích jsem nenašla, tak promiňte...Já a další kolega máme na starosti sklad materiálu. Převážnou část prac.doby jsem ve skladě já, kolega se v něm pohybuje sporadicky. Klíče od skladu mám jen já a kolega. Vedoucí ani nikdo jiný mimo prac.dobu nemá do skladu přístup.Zaměstnavatel provedl v mé přitomnosti inventuru a chce se mnou a mým kolegou sepsat dohodu o společné odpovědnosti za škodu. Teď si tady pročítám zákoník práce a v něm se říká, že se bude vycházet z průměrných výdělků. A co ten vedoucí, který nemá do skladu žádný přístup? Píše se, že podíl náhrady nesmí přesáhnout částku rovnající se průměrnému výdělku? To znamená, že když škoda bude 300000 a já mám 19000, kolega skoro stejně ,tak ten zbytek nebude hradit nikdo? A manko zacáluje vedoucí do výše jeho dvojnásobku i když do skladu nemá přístup a jeho dvojnásobek by stejně nestačil na úhradu škody? Tomu nějak nerozumím, ale jestli je to tak , tak se nebudu velikého manka bát. Děkuji předem za vysvětlení