Sklad - tzv.hmotná- pokus č.3-nikdo?

• (neregistrovaný)

18. 1. 2010 8:56

Prosím mám dotaz, ale odpověď ve starších příspěvcích jsem nenašla, tak promiňte...Já a další kolega máme na starosti sklad materiálu. Převážnou část prac.doby jsem ve skladě já, kolega se v něm pohybuje sporadicky. Klíče od skladu mám jen já a kolega. Vedoucí ani nikdo jiný mimo prac.dobu nemá do skladu přístup.Zaměstnavatel provedl v mé přitomnosti inventuru a chce se mnou a mým kolegou sepsat dohodu o společné odpovědnosti za škodu. Teď si tady pročítám zákoník práce a v něm se říká, že se bude vycházet z průměrných výdělků. A co ten vedoucí, který nemá do skladu žádný přístup? Píše se, že podíl náhrady nesmí přesáhnout částku rovnající se průměrnému výdělku? To znamená, že když škoda bude 300000 a já mám 19000, kolega skoro stejně ,tak ten zbytek nebude hradit nikdo? A manko zacáluje vedoucí do výše jeho dvojnásobku i když do skladu nemá přístup a jeho dvojnásobek by stejně nestačil na úhradu škody? Tomu nějak nerozumím, ale jestli je to tak , tak se nebudu velikého manka bát. Děkuji předem za vysvětlení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2010 9:43

m. (neregistrovaný)

Re: sklad - tzv.hmotná- pokus č.3-nikdo?
      Nemá-li vedoucí od skladu klíče a nemá-li hmotnou zodpovědnost, na úhradě manka se určitě podílet nebude. Ale je to divné.

• 18. 1. 2010 10:15

pája

co je na tom divného, vedoucí nemá přístup, nemá odpovědnost. Ostatní pokud podepíší dohodu a převezmou hodnoty- viz § 252 ZP, odpovídají za schodek v plné výši- tzn. např. 3 zam.- schodek 300.000.-Kč, každý PODÍL ve výši podle poměru prům.výdělků, ale úhrada schodku musí být v jeho plné výši 300.000.-. U ved.nebo zást. se podíl vypočte podle dvojnásobku.

• 18. 1. 2010 14:29

VH

U společné odpovědnosti platí, že společně odpovědní zaměstnanci se podílejí na náhradě škody (manka) poměrově podle svých dosažených výdělků, přičemž výdělek vedoucího a jeho zástupce se započítává ve dvojnásobné výši. Zároveň platí, že pokud se nejedná o vedoucího nebo zástupce, rozsah náhrady škody u jednotlivého zaměstnance nesmí převýšit 1 prům. výdělek před vznikem škody. Pokud je tedy manko 300 000 Kč a Vy ani Váš kolega nemá postavení vedoucího nebo zástupce, rozsah náhrady škody je omezen uvedeným 1 průměrným výdělkem. NS kdysi rozhodl, že okolnost, že zaměstnavatel neurčil vedoucího nebo jeho zástupce, nemůže jít k tíži ostatních zaměstnanců (= pro nevedoucí platí stále 1 prům. výdělek, i kdyby zbytek škody zůstal neuhrazen) - srov. § 260 odst. 1 ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).