Jak zaúčtovat,opravu nikdo neporadí?

• (neregistrovaný)

18. 1. 2010 11:22

Prosím, přijatá faktura za přepravu zboží dne 6.1.2010. Vykládka dne 28.12.2009. Používáme denní kurz. Z hlediska DPH přepočítám kurzem ze dne 28.12.2009 a uvedu do DP za 12/2009. Ja ale v účetnictví. Na fakturu doplním údaje dne 6.1.2010, přepočítám tímto kurzem, ale teď nevím zda zaúčtovat do nákladu rok 2009, nebo 2010. Faktura přišla 2010. Poradíte mi. Děkuji. Marta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2010 11:33

trubka (neregistrovaný)

Re: Jak zaúčtovat,opravu nikdo neporadí?
      Dost záleží na tom jestli jste zboží prodávali nebo kupovali. Obecně lze říct, že náklad patří do období výnosu a přeprava při pořízení zboží je součástí ocenění.

• 18. 1. 2010 11:41

maxis (neregistrovaný)

Jedná se o službu. Jsme spediční služba, jelikož nemáme svá vozidla,objednáváme přepravu zboží zákazníkům od jiných autodopravců. Konkrétně-autodopravce z Rakouska vezl zboží z Rakouska do Česka. Tento rakousky přepravce nam vystavil fakturu za službu, kterou popisuji výše.

• 18. 1. 2010 11:54

trubka (neregistrovaný)

V tom případě jste též poskytli službu v roce 2009 -> výnos roku 2009 -> náklad roku 2009.

• 18. 1. 2010 12:08

maxis (neregistrovaný)

Vím, že zlobím, ale jakým kurzem přepočítám do nákladů. Ze dne 08.1.2010?. Údaje jsem na fakturu doplnila 8.1.2010, tím mi vznikl daňový doklad. Ten přelom roku mě trošku zlobí. Děkuji.Marta

• 18. 1. 2010 12:52

trubka (neregistrovaný)

Přepočet se provádí k okamžiku uskutečnění účetního případu, za který lze pro ocenění závazku v cizí měně považovat den přijetí faktury.

• 21. 1. 2010 17:26

MI (neregistrovaný)

dobrý den, dovolím si Vám vstoupit do diskuze a moc bych poprosila o posouzení. Také účtuji spediční firmu. A trošku váhám nad časovým rozlišením. Účtuji na zakázky...jednatel podle toho, kdy přepravu sjedná přiřazuje číslo zakázky (1-12), sleduje tedy spediční činnost po měsících. Nyni mám asi 20 faktur, kdy DUZP je leden (vykládky byly v lednu), ale tato přeprava má přidělenou zakázku č.12 (prosinec). V prosinci tedy proběhly téměř veškeré práce nad touto zakázkou - sehnat přepravce, vše dmluvit, telefonování atd....
      Bohužel se ale o svátcích moc nejezdilo a tak přepravce, kterého jsme objednali,přepravu uskutečnil až v lednu. My dále tuto přepravu fakturujeme dále svému zákazníkovi. Nevím, zda přijatou fakturu za přepravu a naší následně vydanou fakturu za přepravu v lednu mohu rozlišit nákladem a výnosem do roku 2009...když i v roce 2009 jsou téměř veškeré náklady na tyto prosincové zakázky (kromě konečné činnosti fakturace a kontrol přepravních dokladů). Kdyby na fakturách nebyla čísla těch zakázek, tak bych prostě viděla spedice leden 2010-účtovala bych do roku 2010. Ale vzhledem k tomu, že jednatel vždy chce měsíční sestavy dle zakázek, kdy si to kontroluje se svým spedičním deníkem a ještě k tomu, já účto nyní přebírám...bylo by trošku jednodušší časově rozlišit a tyto měsíční výstupy by jednatel dostal od předchozí účetní. Kdybych nerozlišila, budu muset svá čísla připočítávat k číslům předchozí účetní, aby byl výstup k prosincové zakázce kompletní. Doufám, že jsme to popsala srozumitelně...když poradíte, budu moc vděčná. Děkuji Nina

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).