Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 1. 2010 11:57
Jsem OSVČ a vedu DE. Do 1.1.2006 jsem měl v majetku nemovitost, využívanou pro přechodné ubytování. Protože jsem v 9/2009 úplatně prodal ideální polovinu nemovitosti své dceři a jejímu manželovi do SJM za cenu 500 tisíc Kč, mám povinnost příjem z prodeje zdanit podle § 10 zákona o daních.
Nemovitost (chalupu v Jižních Čechách) jsem koupil v roce 1073 od svých prarodičů za cca 23 tisíc Kč. V období 1974 - 2004 jsem objekt postupně zhodnocoval kompletní rekonstrukcí, přístavbou, zavedením inženýrských sítí apod. a to převážně svépomocí popř. brigádně. Nejsem tedy schopen doložit většinu vynaložených nákladů na technické zhodnocení fakturami či obdobnými doklady. Podle Znaleckých posudků z let 2004 - 2008 je hodnota nemovitosti mezi 1,1 - 1,4 mil. Kč, Odhad k datu prodeje je také cca 1,1 mil. Kč.
Dotaz : mohu dokladovat výdaje na technické zhodnocení Čestným prohlášením, Znaleckými posudky či kolaudačními protokoly ?
Pokud ano v jaké výši ?
Děkuji za odpověď.
Jaroslav S.