Re: Nemocenská
Nebyla jste zdravotně pojištěna celý r. 2009? To myslíte, že jste neplatila zdrav. poj. a nebyla jste v kat., za kterou je plátcem ZP stát? Sice se ze ZP nemoc. dávky neplatí, ale máte pravděpodobně dluh na své ZP, bylo by vhodné, abyste se tam informovala a příp. dluh + penále co nejdříve zaplatila.
Od 1.1.2010 máte zam-tele na PP nebo DoPČ, ale ne ZMR? Pokud tedy máte zaměstnání, kde jste pojištěna mj. i na SP, potom budete nemoc. dávky pobírat.
moc se omlouvám, jsem trochu mimo, jsem a byla jsem OSVČ, loni jsem nebyla přihlášená a neplatila jsem, letos jsem přihlášená, ale od 1.1.10. Mám pocit, že nemocenská se pobírá až tři měsíce po přihlášení, ale nevím, když marodím již teď a vypadá to na delší dobu cca 6 měsíců, zda po těch třech měsících budu brát nějakou nemocenskou nebo ne.
Stále mi není jasný váš průběh pojištění. Činnost OSVČ jste měla přerušenou, nebo Vám důchodové pojištění trvá a pouze jste podala přihlášku k nemocenskému pojištění?
Pokud Vám trvala účast na důchodovém pojištění a pouze jste se přihlašovala k nemocenskému, týká se Vás § 24 ZNP, kde máte zcela jednoznačně stanoveno, že pro nárok na nemocenské dávky musí být vznik PN až po uplynutí tří měsíců trvání nemocenského pojištění.
V tomto případě Vám tedy nárok na nemocenské dávky nevznikne.
Podávala jste přihlášku k NP od 1.1.10 již v roce 2009?
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 1. 2010 23:00
V roce 2009 jsem nebyla zdravotně pojištěna. Od 1.1.2010 jsem pojištěna. Bohužel jsem od 19.1.2010 v dlouhodobé PN. Budu pobírat nějaké nemocenské dávky a odkdy? Moc děkuji za info.