Re: vysokozdvižný vozík - kdo ho smí říd
podle mého názoru jednoduše- VZ vozík může řídit pouze osoba s oprávněním, které získá odborným proškolením a v případě jakékoliv kontroly, třeba i OIP se jím,prokáže, nedejbóže,kdyby se stal nějaký malér, tak i vyšetřujícím orgánům. Ten,kdo v rámci své pravomoci rozhodne a nařídí někomu bez oprávnění pracovat s VZ vozíkem, za to pak nese plnou odpovědnost.
Tak teda pěkně děkuju :-(
Já jsem to tušila, jen se mi nechtělo do hnusného dohadování se s šéfem, který na mě bude zkoušet úplně všechno, aby ušetřil pár tisíc. On si prostě myslí, že se nikdy žádný prac.úraz nestane, já v to taky pevně doufám, ale je mi jasný, že kdyby se pak něco stalo a ÚP či Inspekce bezpečnosti či kdo to vyšetřuje, by nám pak napařil nějakou finanční sankci, že by ji možná chtěl i po mně uhradit ....
Myslela jsem, že kdyby mi majitel společnosti e-mailem povrdil, že mi výslovně nařizuje, že musím dávat příkaz neproškolenému člověku pro práci se zdvižkou a že v případě prac.úrazu přebírá na sebe on veškerou právní, finanční případně trestní odpovědnost z toho vyplývající, neboť si je vědom, že tím dochází k porušení bezpečnosti práce na pracovišti/ZP/=tak že pokud by mi to potvrdil, tak že bych mohla dát ten příkaz a náš pan majitel by ušetřil svých pár tisíc Kč.
Už jeden podobný pamflet jsem od něj dostala a mám ho schovaný-to se však nejednalo o bezpečnost práce ale o porušování podmínek koncesované živnosti....
Tak teda pěkně děkuju :-(
Já jsem to tušila, jen se mi nechtělo do hnusného dohadování se s šéfem, který na mě bude zkoušet úplně všechno, aby ušetřil pár tisíc. On si prostě myslí, že se nikdy žádný prac.úraz nestane, já v to taky pevně doufám, ale je mi jasný, že kdyby se pak něco stalo a ÚP či Inspekce bezpečnosti či kdo to vyšetřuje, by nám pak napařil nějakou finanční sankci, že by ji možná chtěl i po mně uhradit ....
Myslela jsem, že kdyby mi majitel společnosti e-mailem povrdil, že mi výslovně nařizuje, že musím dávat příkaz neproškolenému člověku pro práci se zdvižkou a že v případě prac.úrazu přebírá na sebe on veškerou právní, finanční případně trestní odpovědnost z toho vyplývající, neboť si je vědom, že tím dochází k porušení bezpečnosti práce na pracovišti/ZP/=tak že pokud by mi to potvrdil, tak že bych mohla dát ten příkaz a náš pan majitel by ušetřil svých pár tisíc Kč.
Už jeden podobný pamflet jsem od něj dostala a mám ho schovaný-to se však nejednalo o bezpečnost práce ale o porušování podmínek koncesované živnosti....
Takovýto právní úkon jednatele je dle obč.zák. § 39 neplatný, takže Vy nejste povinna uposlechnout,neboť je Vám jasné, že nařízení jednatele odporuje zákonu a pokud budete konat dle jeho pokynu s tímto vědomím, lze to posuzovat s hlediska práva jako odpovědnost za vzniklou úpřípadnou škodu- na majetku, zdraví, životě, nebo i tr.odpovědnost v přžípadě např.ublížení na zdraví třetí osobě. Chápu, že jste v těžké pozici, ale nějaký pamflet v šuplínu Vás rozhodně neochrání, tomu nevěřte. Navíc pochybuji, že by byl takový magor a něco takového podepsal.Navíc e-mailem bez elektr.zaručeného podpisu- to je na nic.
Děkuji Vám Pájo, za radu. Opět jsem o něco/spíš o mnoho/ chytřejší a především budu neústupná jako skála.
Toho nového člověka na školení zdvižky pošlu. Ať mě pan majitel dá kvůli tomu výpověď :-) nebo k soudu :-)
Díky vaší odpovědi jsem pochopila, že jsou oblasti kdy prostě nelze ustupovat nátlaku šéfa, protože bych nastavovala svůj vlastní krk.
Plat tady nemám žádný ohromující, a tady v Praze bych si jinou práci jistě brzo našla.
Krásný den Vám přeje
Regina
Vám též hezký den, ještě na závěr- třeba si Váš šéf uvědomí díky Vaší neústupnosti, že ve Vás má strážného anděla,který ho chrání před průserem a dojde mu, že: udržet si Vás, zvýšit plat a poděkovat, protože byste mohla utéci jinam a jemu by byly jen ty neřešené problémy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2010 10:30
Reorganizace řádí všude jak černá ruka, tedy i u nás.
Máme ve skladu zdvižku, člověk, který měl oprávnění na zdvižku, odešel do důchodu. Nastoupil nový, který oprávnění řídit zdižku nemá. Majitel chce ušetřit a rozhodl, že ho nebude posílat na žádné školení-získání "řidičáku"/stojí to pár tisíc/.
Zdvižka se nepoužívá denně, jen vyjimečně přijde zásilka na paletách.
Problém je v tom, že majitel společnosti je cizinec, není zde v ČR/řídí vše přes net a telefony/, takže konkrétní příkaz na manipulaci se zdvižkou bych musela dát já/žena v kanclu, dělám tu "všechno". Kdyby se tomu neproškolenému člověku stal úraz při manipulaci se zdvižkou, obávám se, že bych za to nakonec mohla nést odpovědnost.
Prosím poradíte-lze to nějak vyřešit?