Re: Odpis pohledávky - DPH
Podle mě daňově - Přečtěte si zákon o rezervách 593/1992
§ 8a zejména -
§ 8c
Nepostupuje-li poplatník u nepromlčené pohledávky podle § 5, 5a, 6, 8, 8a a 8b, může ve zdaňovacím období vytvořit opravnou položku až do výše 100 % její neuhrazené rozvahové hodnoty bez příslušenství pouze v případě, že
a) se nejedná o pohledávku vymezenou v § 8a odst. 4,
b) rozvahová hodnota pohledávky bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku nepřesáhne částku 30 000 Kč,
c) od konce sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců, a
d) celková hodnota pohledávek bez příslušenství vzniklých vůči témuž dlužníkovi, u nichž uplatňuje postup podle tohoto ustanovení, nepřesáhne za zdaňovací období částku 30 000 Kč.
O pohledávce, k níž byla vytvořena opravná položka podle tohoto ustanovení, je poplatník povinen vést samostatnou evidenci.
Příklad z časopisu daně a účetnictví:
poplatník eviduje pohledávku ve výši 20 tis.,
vytvořil opravnou položku ve výši 100%. I na OP vytvořené podle
§8c zákona o rezervách se vztahuje §24 odst.2y) ZDP, podle něhož může pohledávku odepsat, přičemž odpis je daňovým nákladem.
8
>>>Daňově si může vytvořit opravnou položku, ale pokud
>>>pohledávky nebudou soudně řešeny tak jednou budete
>>>muset
>>>opravnou položku zrušit a pohledávky odepsat
>>>nedaňově.
>>
>>
>>Příklad z časopisu daně a účetnictví:
>>poplatník eviduje pohledávku ve výši 20 tis.,
>>vytvořil opravnou položku ve výši 100%. I na OP
>>vytvořené podle
>> §8c zákona o rezervách se vztahuje §24 odst.2y) ZDP,
>>podle něhož může pohledávku odepsat, přičemž odpis je
>>daňovým nákladem.
>****
>Taky takto postupuji - nejdříve vytvořím opravnou
>položku, potom jí zruším a odepíšu pohledávku daňově
>(pohledávku do 30000 Kč)
Danove se da pohledavka odepsat: Odpis hodnoty pohledávky v účetnictví je vznikem nákladů a snížením pohledávky: 546/311.
A to u dluznika: u kterého soud zamítl návrh na prohlášení konkurzu nebo zrušil konkurz pro nedostatek majetku dlužníka,
který je v konkurzním a vyrovnávacím řízení na základě výsledků řízení. Pohledavka se odepisuje vsetne DPH - komplet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2010 14:08
Dobrý den,
tímto bych chtěla poprosit o radu. Mám několik FV, každá je cca na 800CZK. Vím, že tyto faktury mi již nikdo nezaplatí a tudíž bych je chtěla odepsat. (nemá smysl to dávat k soudu, poplatky by vyšly na víc) Pokud si je tedy odepíšu, můžu si zažádat o vrácení DPH které jsem za ně odvedla na FÚ?????
Děkuji moc Lucka