Re: Rodičovská dovolená a nástup do prác
>Obracím se s prosbou o radu. Před třemi lety se mi
>narodila dcera, zaměstnavatele jsem žádala o poskytnutí
>rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. Dceři budou
>v únoru 3 a já nemám školku ani hlídání a chtěla bych
>zůstat doma do 4 let nebo pracovat na poloviční
>úvazek. Je zaměstnavatel povinnen mi umožnit pracovat pouze
>na poloviční úvazek nebo může se mnou rozvázat
>pracovní poměr. A jak je to s odstupným v případě, že by mě
>nechtěl zaměstnat na poloviční úvazek.Děkuju.
>hanka
>
Zda vám zaměstnavatel umožní čerpat pracovní volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte, záleží na něm, na toto volno nemáte právní nárok. Jinak je zaměstnavatel povinen vyhovět zaměstnankyni pečující o dítě mladší než 15 let, požádá-li o kratší PD nebo jinou úpravu PD. Tuto povinnost však nemá, jsou-li na jeho straně vážné provozní důvody, které vyhovění žádosti vadí. V případě, že po 3. narozeninách nebudete konat práci podle PS, zřejmě bude kvalifikovat vaši nepřítomnost jako neomluvenou a dá vám výpověď nebo zruší PP okamžitě. Na odstupné byste měla právo jen v případě, že zaměstnavatel rozhodl o org. změně a nadále vás nemůže zaměstnávat, nikoliv v případě, že vám nevyhoví s kratší PD.
>
>
>
>
>
>
>
>
Re: Rodičovská dovolená a nástup do prác
>Obracím se s prosbou o radu. Před třemi lety se mi
>narodila dcera, zaměstnavatele jsem žádala o poskytnutí
>rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. Dceři budou
>v únoru 3 a já nemám školku ani hlídání a chtěla bych
>zůstat doma do 4 let
to jedině na Vaši žádost může zam-tel udělit neplacené volno, ale není to jeho povinnost
nebo pracovat na poloviční
>úvazek. Je zaměstnavatel povinnen mi umožnit pracovat pouze
>na poloviční úvazek
dle § 241 ZP je na Vaši žádost zam-tel polvinen umožnit pracovat v kratší pr.době--ale-- nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
Pokud byste nenastoupila do práce,tak jde o A z Vaší strany a je to důvod k výpovědi-bez odstupného. Můžete i požádat o uzavření dohody o ukončení PP-bez odstupného.
nebo může se mnou rozvázat
>pracovní poměr. A jak je to s odstupným v případě, že by mě
>nechtěl zaměstnat na poloviční úvazek.Děkuju.
>hanka
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Daňový trapas Říčan: Za vyšší daň z nemovitostí totiž může radnice, ne berňák
Vláda bude i v květnu zasahovat do cen paliv. Mění se výpočet
Odhlášené zaměstnance už znovu najdete. ČSSZ opravila chybu
Daňové přiznání v ohrožení? Podání vám může zkomplikovat přetížený systém
Zaměstnavatel vás pozdě přihlásil k pojištění. Jaké nastanou komplikace?
Systém hlášení úspěšně pokračuje, tvrdí stát. Zaměstnavatelé se mezitím „hroutí“
22. 1. 2010 15:34
Obracím se s prosbou o radu. Před třemi lety se mi narodila dcera, zaměstnavatele jsem žádala o poskytnutí rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. Dceři budou v únoru 3 a já nemám školku ani hlídání a chtěla bych zůstat doma do 4 let nebo pracovat na poloviční úvazek. Je zaměstnavatel povinnen mi umožnit pracovat pouze na poloviční úvazek nebo může se mnou rozvázat pracovní poměr. A jak je to s odstupným v případě, že by mě nechtěl zaměstnat na poloviční úvazek.Děkuju.
hanka