Re: povinnost pro daňové přiznání
>>>Dobrý den,
>>>prosím o vyjádření k tomuto: Do 30.11.2009 jsem byl
>>>zaměstnaný a od 1.12.2009 pracuji jako OSVČ na
>>>mandátní
>>>smlouvu. V prosinci 2009 jsem však neměl žádný příjem
>>>z podnikatelské činnosti. Musím podávat daňové
>>>přiznání za rok 2009? Nebo - laicky řečeno - musím
>>>něco
>>>ohledně daní za rok 2009 dělat? (do konce listopadu
>>>2009 za
>>>mě daně odváděl zaměstnavatel).
>>>Děkuji za dotaz.
>>>David V.
>>
>>Pokud jste od prosince 2009 OSVČ, dle mého názoru si
>>musíte podat daňové přiznání. Příjmy z podnikání
>>budou
>>nulové.
>Nehledě na to, že jste na FÚ registrovaný a tak by Vám
od zaměstnavateele si vyžádejte potvrzení o příjmu a daňové přiznání si musíte podat sám.
>v dubnu psali, že jste nepodal a že máte podat.
Daňová poradkyně mi ale řekla, že když podám na FÚ prohlášení že jsem neměl žádné příjmy z podnikatelské činnosti, že pak nemusím daňové přiznání podávat. Logicky - proč bych měl přiznávat příjmy, když jsou nulové? Daň z nulového výdělku je snad nula. Tak teda nechápu komu mám věříit.
Nemůžu požádat KDY? Když nepodám daňové přiznání? Myslím si že horší trest by byl pro mě hledat někoho kdo mi daňové přiznání udělá nebo dělat si ho nedejbože sám, než přijít o pár stovek za nějakou slevu na daních. Byl jsem dosud vždycky jen zaměstnanec a absolutně se v tom nevyznám.Každý mi říká něco jiného a nevím čemu nebo komu mám věřit.
Neřekla bych, že vám každý říká něco jiného. Pouze si musíte vybrat: buď podat přiznání nebo nepodat. Pokud nechcete podávat daňové přiznání, tak ho nepodávejte. Dejte na FU prohlášení, že ste neměl žádné příjmy z podnikání a je to vyřešené.
Pokud chcete od státu slevu na dani za prosinec (za poplatníka, popřípadě za dítě nebo za manželku), podejte přiznání.
Jenom se musíte rozhodnout.
Papula - moc děkuji, konečně srozumitelná odpověď. Jde mi jen o to, co je legální, aby mě pak někdo nepopotahoval. Takže se zeptám- je to v mém případě tak, že ho podávat NEMUSÍM? Platí tedy obecně princip, že když jsem neměl příjmy z podnikatelské činnosti, NEMUSÍM podávat? Prohlášení na FÚ jsem už podal. Kdosi tady totiž psal, že musím podat, i když jsem neměl příjmy, a napíšou se tam nulové příjmy. Jde mi jen o to, co je povinné a co není. Slevu na dani určitě obětuju, pokud nemusím DP podávat.
já dělám takové jednoduché přiznání, jako byste měl
>Vy za 300,-:-)))Rozdíl by pro mě nebyl malý a milý
>příjem od finančního úřadu:-)))...Ale jinak souhlasím se
>všemi, co Vám tu odpovídali
Dobrý den,děláte přiznání za 300? Měla bych zájem na žl jsem začala až v 12/09 potřebuji zdanit jen asi příjem 26tis. - výdaje na paušál.
žádné jiné příjmy za rok 2009 (leden-listopad jsem byla na UP bez podpory).Potřebovala bych vyplnit dan.přiznání + přehled pro ossz a vzp (tam jsem zaplatila po jedné záloze za prosinec).Myslím že je to jednoduché ale protože nemám zkušenost a chci se vyvarovat chyb tak kdo mi to vyplní zaplatím 300-400kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2010 11:43
Dobrý den,
prosím o vyjádření k tomuto: Do 30.11.2009 jsem byl zaměstnaný a od 1.12.2009 pracuji jako OSVČ na mandátní smlouvu. V prosinci 2009 jsem však neměl žádný příjem z podnikatelské činnosti. Musím podávat daňové přiznání za rok 2009? Nebo - laicky řečeno - musím něco ohledně daní za rok 2009 dělat? (do konce listopadu 2009 za mě daně odváděl zaměstnavatel).
Děkuji za dotaz.
David V.