Re: Paušál na auto a základ pro SP a ZP
>Dobrý den, vím, že se to tu omílá pořád dokola, ale
>asi už blbnu.
>Jsem OSVČ, podvojné účetnictví a
>
>1) chci si uplatnit paušál na auto ve výši 4000,-.
>Snižuje mi částka 11x4000,- (auto jsem pořídil a zařadil
>do podnikání 18.2.2009) i základ pro výpočet SP na
>OSSZ a ZP pro zdravotní pojišťovnu???
>
>2)kam a jak (kontace) tuto částku uvedu v účetnictví,
>aby mi snižovala základy na pojištění
>
>Mooooc děkuji za trpělivost :o) už jsem pročetl kde co
nějak se mi nezdá ten paušál v únoru, podmínkou je , že musíte používat auto celý měsíc, nebo se mýlím?
>a už mi to nějak nemysli. DÍKY
Nám dokonce daňový poradce na školení říkal, že výklad z MF byl takový, že pokud nevlastníte auto celý rok, tak nemůžete paušál použít (nemůžete zvolený způsob používat celý rok, protože jste to auto nevlastnil).
Ano, je to na hlavu. Když prodám v listopadu, oni mě vlastně NUTÍ zpětně dopsat knihu jízd.
Jinak do účetnictví to dávat nebudete, půjde o úpravu na daňovém přiznání.
Choďte na lepší školení nebo nechoďte nikam a spolehněte se na svůj
rozum. Po přečtení příslušných dokument budete stejně chytrý jAko DP. ONI mě nutí .... ! Kdo?
Do účetnictví nic nedá dá do DP. Ale jak do Přehledů SP a ZP na to se ptá. Jedině ručo fučo, nebo je jiný způsob?
Čekala jsem, jestli se někdo ozve. Školení bylo dobré, to byla spíš perlička - možný výklad nějakého úředníčka z MF. S tím nucením to bylo myšleno tak, že pokud bychom přijali tento výklad, na začátku roku si stanovili, že na auto se bude uplatňovat paušál, nebudeme uplatňovat DPH z benízu a nebudeme psát knihu jízd. A ehlje, auto bude ke konci roku vyřazeno z majetku. Co pak? Dle zmíněného výkladu bychom museli dopsat knihu jízd, abychom mohli uplatnit nějaké výdaje na předmětné auto, neboť paušál nepůjde (není v majektu celý rok).
Jinak do přehledů na SP a ZP to opravdu bude ručo fučo. Tazatel vede podvojko, tak není jiná cesta.
Paušál na auto a základ pro SPaZP_CHÁPU
Děkuji za diskuzi,
- chápu tedy dobře, že
1) můžu použít paušál až od 1.3.2009, tedy 10x4.000,- (datum pořízení 18.2.2009)... JE TO TAK???
2)dám to až do daň přiznání ..... A NA KTERÝ ŘÁDEK PROSÍM
3) a od základu pro SP a ZP tuto částku odečtu ručně a teprve poté mi vznikne základ pro výpočet pojištění????
Díky moc za trpělivost
Re: Paušál na auto a základ pro SPaZP_CH
Dostala jsem radu na finance.cz: V tomto případě nejde o pohyb peněz, což je jedna z podmínek účtování v DE (není pokladní doklad ani položka na výpisu z b.ú.). Do přehledu pro SP a ZP se to dostane, protože jako příjmy uvádíte součet řádků 101+105-107 přílohy 1 DAP a jako výdaje součet 102+106-108.
Takže podle mě na ř. 106 přílohy č. 1. Popis úpravy na str. 2 této přílohy, oddíl E. Jarka
Re: Paušál na auto a základ pro SPaZP_CH
Odpověď se týkala účtující FO (nevede DE).
A k té radě:
1) v DE se neúčtuje, v DE se eviduje - proto se to jmenuje daňová EVIDENCE,
2) příjmy a výdaje nejsou jen pohybem v pokladně nebo na BÚ, jsou to též zápočty závazků a pohledávek, tvorba rezerv, uplatnění odpisů či různých paušálů, ...,
3) věřit můžete, ale lepší je si to aspoň ověřit - nezbývá než opakovat pořád dokola: i vy si vezměte k ruce zákony o pojistném a přečtěte si jak se stanovuje vyměřovací základ pro FO, pro změnu zase ty, které nevedou účetnictví a co vlastně obsahuje,
4) příloha pro FO vedoucí DE slouží k úpravám základu daně podle §5 a §23 a ne k uplatnění výdajů podle §24.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 1. 2010 10:40
Dobrý den, vím, že se to tu omílá pořád dokola, ale asi už blbnu.
Jsem OSVČ, podvojné účetnictví a
1) chci si uplatnit paušál na auto ve výši 4000,-. Snižuje mi částka 11x4000,- (auto jsem pořídil a zařadil do podnikání 18.2.2009) i základ pro výpočet SP na OSSZ a ZP pro zdravotní pojišťovnu???
2)kam a jak (kontace) tuto částku uvedu v účetnictví, aby mi snižovala základy na pojištění
Mooooc děkuji za trpělivost :o) už jsem pročetl kde co a už mi to nějak nemysli. DÍKY