Re: odpisy majetku
Účtuji na ZŠ. Musíte postupovat podle Vašich platných směrnic.
Například já mám ve směrnici nastaveno účetní odepisování na 48 měsíců. A ve směrnici mám definováno od jakého okamžiku odepisuji a také jakým způsobem počítám odpisy. Konkrétně odepisuji za každý následující měsíc po měsíci uvedení majetku do užívání (vzhledem k náročnosti procesu zpracování nového odpisového plánu a schválení navýšení odpisů městem).
Ve Vašem případě bych tedy postupovala tak, že částku si rozpočítám rovnoměrně na celých 60 měsíců a pak počítám 3/60 do konce loňského roku nebo 4/60 v případě, že máte schváleno odepisovat ještě v měsíci, ve kterém došlo k zařazení. Upozorňuji, že přednost v postupu výpočtu účetních odpisů mají údaje uvedené ve Vašich směrnicích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2010 8:36
Jsme škola. Jak správně zaúčtovat účetní odpisy za dlouhodobý majetek, pořídili jsme v září. Bude se odepisovat pět let. Nevím, jestli za r. 2009 zaúčtovat celou 1/5 částky, nebo jenom poměrnou část od měsíce zařazení. Děkuji.