Re: zápis do obchodního rejstříku Ostrav
ProsímVás, co v případě podání návrhu na zápis do OR je uloženo posílat elektronicky a čím je to uloženo? Návrh se může podat písemně, přílohy písemně, doručit osobně nebo poštou nebo poslem, ale nikde jsem nic o povinnosti podávat přílohy návrhu elektronicky neslyšel ani nečetl.
§ 33 obch.zák. jasně uvádí, že Návrh na zápis lze podat v listinné nebo elektronické formě, to platí obdobně pro dokládání listin prokazujících skutečnosti uvedené v návrhu a listin zakládaných do sbírky listin.
Podle §38i se do Sbírky listin ukládají společenská smlouva, podpisový vzor atd. Bylo mi řečeno, že to musím naskenovat a buď poslat poštou na CD, nebo poslat emailem na Sbírku listin.
Nemůžu ale dohledat email Sbírky listin a jelikož neznám JEDNACÍ ČÍSLO (návrh na zápis a papírové přílohy jsme posílali poštou vč. kolků), nevím, jak úředník Sbírky listin ty moje dokumenty přiřadí ke správnému návrhu.
Loni jsme už jednu společnost zapisovali se sídlem v Praze a soud nám poslal usnesení, že (nyní cituji dopis) "do Sbírky listin je při prvozápisu společnosti do obchodního rejstříku vyhotovení v podobě elektronické. Dle vyhlášky č. 562/2006 Sb. s účinností od 1.1.2007 se listiny, které mají být zakládány do sbírky listin, podávají soudu výlučně v elektronické podobě, a to buď na datovém nosiči CD-R nebo elektronickou poštou, vždy však ve formátu PDF. Listiny...je třeba adresovat na or@msoud.pha.justice.cz" (konec citátu dopisu od soudkyně).
Toto je ale email do Prahy, hledal jsem na www.justice.cz email do Ostravy a nemůžu ho najít.
Děkuji.
>
to je jejich pitomý výmysl, nepochopení vyhlášky, obch.zák. platí,jak jsem citoval, zasílání elektr.údajů a dokumentů se týká ročních doplňovaných dokumentů do sbírky listion a ne prvozápisu firmy, s tím jsem se zatím nesetkal a že už jsem pár firem do rejsgtříku zapisoval.
cit. té vyhlášky:
§ 2
Obligatorní elektronická podoba listin
Listiny, které se zakládají do sbírky listin, jimiž se nedokládají skutečnosti uvedené v návrhu na zápis nebo změnu anebo výmaz zápisu v obchodním rejstříku, se podávají pouze v elektronické podobě ve formátu Portable Document Format (přípona pdf). Tyto listiny lze rejstříkovému soudu zaslat elektronickou poštou nebo s využitím datového nosiče Compact Disc Recordable (CD-R). Rejstříkový soud doručené nosiče dat nevrací a po uplynutí 6 měsíců od doručení je skartuje.
>Dle vyhlášky č. 562/2006 Sb. s účinností od 1.1.2007
>se listiny, které mají být zakládány do sbírky listin,
>podávají soudu výlučně v elektronické podobě, a to buď
>na datovém nosiči CD-R nebo elektronickou poštou, vždy
>však ve formátu PDF. Listiny...je třeba adresovat na
>or@msoud.pha.justice.cz" (konec citátu dopisu od
>soudkyně).
ať se naučí číst.
>
>Toto je ale email do Prahy, hledal jsem na
>www.justice.cz email do Ostravy a nemůžu ho najít.
>nehledejte a návrh včetně příloh zašlete poštou a nedělejte si hlavu.-
>Děkuji.
>>
>
>to je jejich pitomý výmysl, nepochopení vyhlášky,
>>soudkyně).
>ať se naučí číst.
No děkuji za radu, a co jsme tehdy měli dělat? vyšší soudní úřednice (Městský soud Praha), která náš zápis tehdy dostala na starost, nám poslala Usnesení, že náš návrh máme doplnit, viz předchozí citát. My jsme tehdy nevěděli, co máme dělat, ale než jsme něco zjistili, po dalších 2 týdnech nám poslala Usnesení, že "podání došlé soudu dne... se ODMÍTÁ" Poučení: "lze podat odvolání k Vrchnímu soudu".
Takže to takto asi dělá standardně, určitě jsme nebyli první.
Museli jsme tehdy všechno dělat znovu, protože soud při odmítnutí přílohy nevrací (nám je tedy nevrátila).
A zápis s.r.o. se protáhl na více než 2 měsíce...
Proto jsem se chtěl poučit a poslat soudu do Ostravy přílohy do Sbírky listin emailem předčasně, abychom zase nečekali na zápis 2 měsíce...
Jste si tedy 100% jistý, že toto není naše povinnost? Co se vůbec v takovém případě dá dělat, když vám toto soudní úředník napíše? Přece se nebudu soudit někde u Vrchního soudu, pokud je chyba na straně úředníka?
prostudujte si příslušné § obch.zák. a cit. vyhlášky a rozhodněte se jak uznáte za vhodné. Já bych si to líbit nenechal, protože nějaká vyšší soudní slepice není všemohoucí, existují nad jiné instance a existuje taky možnost podat žalobu na náhradu vzniklé škody, na každém, rozhodnutí je poučení o odvolání. Znovu říkám, už jsem pár firem do OR zapisoval,ale s touto blbostí jsem si zatím nesetkal, pravda, že mám zkušenost se soudem HK, Brno, Pce, Ostraba a MěS Praha, jiné ne.
Děkuji. Každopádně je zajímavá tato věc: oni na Městském soudu Praha s tím emailem or@msoud.pha.justice.cz asi opravdu pracují. Já jsem potom na tento email skutečně dané naskenované listiny poslal (v PDF) a když se podívám do příslušné Sbírky listin na www.justice.cz, tak u naší společnosti jsou přesně ty soubory, které já jsem skenoval a emailem poslal. Čili tam nějaký úředník skutečně sedí a soubory došlé emailem do Sbírky uploaduje. My jsme měli přidělenou vyšší soudní úřednici Alenu Pašuthovou, která nás zapisovala, resp. napoprvé zápis ODMÍTLA.
To uvádím jen pro zajímavost.
Počkám nyní, co nám pošlou ze soudu z Ostravy, buď nás zapíší, nebo holt zase budu skenovat...
Nechodí mi upozornění na příspěvek, tak jsem na Vaši odpověď narazil jen náhodou.
Každopádně trvám na tom, že obch.zák. a § 2 vyhl.562 jasně a přesně vymezují, jak a co se má podat v jaké formě na OR a pokud jde o zápis, změnu zápisu nebo výmaz zápisu, tak je možnost dle obch.zák. - v listinné formě nebo elektronicky.
Jsem zvědav a prosím o příspěvek,jak jste dopadli, protože to je na stížnost na MS, případně na podnět ombudsmanovi, protože to je naprosto legální úřední šikana.
Pevné nervy a nedejte se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2010 11:52
Minulý týden jsme posílali poštou návrh na zápis do obchodního rejstříku s.r.o., vč. příloh. Obchodní soud Ostrava.
Některé přílohy je však třeba poslat naskenované elektronicky emailem na Sbírku listin.
Na http://portal.justice.cz/Justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=2299&d=15245 jsou pouze emaily podatelen.
1) nevíte, na jaký email v Ostravě přílohy do Sbírky listin poslat?
2) co uvést do textu emailu, aby úředník správně přiřadil? Měli bychom napsat jednací číslo, ale to neznáme (návrh jsme posílali poštou), IČO také ještě nemáme.