Re: nové pracovní místo a úřad práce
Já to řeším následovně:
Pokud na to místo máme už někoho vyhlédnutého a jsme s ním domluveni na nástupu, tak po té co nastoupí napíšu na ÚP hlášenku nového prac.místa, ale současně i jeho oznámení o obsazení.
Pokud však budete zveřejňovat volné prac. místo v inzerátech nebo na vývěskách, určitě bych to předem ÚP ohlásila. Mohou to zjistit a pokutovat vás. Nechcete-li mít zástupy nevhodných kandidátů, potom si můžete s ÚP smluvit, že volné prac.místo nebudou zveřejňovat.Oni ho mají nahlášené, ale neposílají vám uchazeče.
Od JUDr. Bukovjana mám tento výklad: "Zákon o zam.stanoví pro oznámení volného prac.místa lhůtu 10-ti kalend.dnů. Nejde o volné prac.místo, pokud zaměstnavatel získá nového zaměstnance sám do 10-ti kal.dnů od uvolnění prac.místa, protože vybraný zaměstnanec na toto prac.místo nastoupí buď ihned nebo v nejbližším možném termínu a splnění oznam.povinnosti by vlastně ztrácelo smysl, jelikož ÚP by takové místo nemohl uchazečům o zaměstnání nebo zájemcům o zaměstnání vůbec nabídnout."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2010 13:35
Jsme firma s více než 50% zaměstnanců ze ZP. Zvažujem přijetí nového zaměstnance ZP. Musíme nové místo ohlásit na úradu práce? Podle zákona o zaměstnanosti se v §34 píše, že firma si může pracovníky hledat sama, ale v §35 se píše, že do 10 dnů musí informatovat úřad práce o volných pracovních místech. Jsem z toho jelen. Musíme informovat úřad práce nebo nemusíme?