Nové pracovní místo a úřad práce

• (neregistrovaný)

25. 1. 2010 13:35

Jsme firma s více než 50% zaměstnanců ze ZP. Zvažujem přijetí nového zaměstnance ZP. Musíme nové místo ohlásit na úradu práce? Podle zákona o zaměstnanosti se v §34 píše, že firma si může pracovníky hledat sama, ale v §35 se píše, že do 10 dnů musí informatovat úřad práce o volných pracovních místech. Jsem z toho jelen. Musíme informovat úřad práce nebo nemusíme?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2010 6:44

Jíťa (neregistrovaný)

Re: nové pracovní místo a úřad práce
      Já to řeším následovně:
      Pokud na to místo máme už někoho vyhlédnutého a jsme s ním domluveni na nástupu, tak po té co nastoupí napíšu na ÚP hlášenku nového prac.místa, ale současně i jeho oznámení o obsazení.
      Pokud však budete zveřejňovat volné prac. místo v inzerátech nebo na vývěskách, určitě bych to předem ÚP ohlásila. Mohou to zjistit a pokutovat vás. Nechcete-li mít zástupy nevhodných kandidátů, potom si můžete s ÚP smluvit, že volné prac.místo nebudou zveřejňovat.Oni ho mají nahlášené, ale neposílají vám uchazeče.
      Od JUDr. Bukovjana mám tento výklad: "Zákon o zam.stanoví pro oznámení volného prac.místa lhůtu 10-ti kalend.dnů. Nejde o volné prac.místo, pokud zaměstnavatel získá nového zaměstnance sám do 10-ti kal.dnů od uvolnění prac.místa, protože vybraný zaměstnanec na toto prac.místo nastoupí buď ihned nebo v nejbližším možném termínu a splnění oznam.povinnosti by vlastně ztrácelo smysl, jelikož ÚP by takové místo nemohl uchazečům o zaměstnání nebo zájemcům o zaměstnání vůbec nabídnout."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).