Re: krev-odmítnutí a pružná prac. doba
Vaše personální oddělení má pravdu - darování krve není důvodem, pro který by se pružná prac. doba neuplatnila.
(4) Pružné rozvržení pracovní doby se neuplatní zejména při pracovní cestě zaměstnanců, při nutnosti zabezpečení naléhavého pracovního úkolu ve směně, jejíž začátek a konec je pevně stanoven, nebo brání-li jejímu uplatnění provozní důvody, a v době důležitých osobních překážek v práci, po kterou zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu podle § 192 nebo peněžité dávky podle předpisů o nemocenském pojištění; v takových případech platí pro zaměstnance předem stanovené rozvržení týdenní pracovní doby do směn, které je zaměstnavatel pro tento účel povinen určit.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
25. 1. 2010 14:25
Dobrý den,
mám pružnou pracovní dobu s pevným základem od 9 do 14:00. Pravidelně chodím darovat krev. Minulý týden mě poprvé na odběr odmítli vzít. Vystavili mi potvrzení o návštěvě darovacího zařízení. Do práce jsem přišla v 10h, avšak personální oddělení mi odmítlo 3hodiny (od 6 do 9h) omluvit s náhradou mzdy. Proto si musím chybějící 3h nadělat. Je to vůbec možné, když v zákoníku práce je dáno, že i když vás na krev nevezmou, máte nárok na proplacení nezbytně nutné doby než se dostanete zpět do práce? Personální referentky se odkazují na pružnou pracovní dobu - tzn. do 9h se nic neproplácí. Ani paragraf???
Díky za odpověď.