Re: Datum uskutečnění plnění u dobírky
dle mého DUZP=datum předání přepravci(poště,PPL...). daň.doklad můžete přiložit ke zboží či vystavit až následně do 14 dnů od DUZP - jako každý jiný daň.doklad. způsob úhrady dobírkou není nic "zvláštního" z hled.DPH, nejedná se o platbu předem - zálohu...
Podle mě je rozdíl v tom, komu dobírku posíláte. Pokud je to firma s DIČ, jde o obchodní vztah a můžete vystavit daňový doklad už při předání dopravci, pokud je to občan, spotřebitel, pak je prodej uskutečněn přijetím peněz a teprve pak lze vystavit daň. doklad
Tak to jste mě úplně rozhodili. Hned po ránu. E-shop - zasílá jen občanům, někdy na dobírku, někdy přijdou peníze a pak se posílá zboží.
DUZP - dnem přijetí peněz nebo předáním přepravci, podle toho, co je dřív. A to byl u nás FÚ na vytýkacím řízení a tento postup schválil.
Nasměrujete mě prosím, na ten pokyn MF, který to řeší?
Děkuji
Dobírka je jen platební podmínka, záleží na tom, zda se jedná o zásilkový prodej nebo o prodej s platební podnínkou dobírka. Zadejte si do vyhledávače DUZP + dobírka.
Zásilkový prodej, dobírka.
Při zásilkovém prodeji je DUZP den přijetí platby prodávajícím. Přitom je nutné rozlišovat, zda jde skutečně o zásilkový prodej, nebo prodej podle kupní smlouvy na dobírku. V případě prodeje na dobírku, dle kupní smlouvy podle ObchZ je den uskutečnění zdanitelného plnění den předání zboží k poštovní přepravě.
>>>>>>historii, ale pořád jsem ještě nenalezl odpověd. I
>>>>>>když
>>>>>>často dostávám zboží na dobírku ještě se mi nestalo
>>>>>>že
>>>>>>by datum zdanitelného plnění byl jiný než den
>>>>>>odeslání. A to i když jsem konečný příjemce i firma.
>>>>>>Nikdo mi
>>>>>>fakturu po přijetí částky na účet nikdy neposlal.
>>>>>>Setkávám se i s tím že na faktuře je napsáno hotově i
>>>>>>když
>>>>>>tam píšou doručení poštou. Nevím tedy jak pak
>>>>>>zdůvodnují příchozí platby. Má otázka. Mohu dávát
>>>>>>faktury
>>>>>>přímo ke zboží a rovnou dávát datum uskutečnění
>>>>>>zdanitelného plnění v den předání poště ? Jde mi o
>>>>>>to,
>>>>>>že
>>>>>>zákazník by to nepochopil že v zákoně je něco jiného
>>>>>>a
>>>>>>hned
>>>>>>by si myslel že nedostává účet a zasílání dodatečně
>>>>>>je
>>>>>>i administrativně náročné. Nemá někdo zkušenost ?
>>>>>>děkuji
>
>
>Dobírka je jen platební podmínka, záleží na tom, zda
>se jedná o zásilkový prodej nebo o prodej s platební
>podnínkou dobírka. Zadejte si do vyhledávače DUZP +
>dobírka.
>Zásilkový prodej, dobírka.
>Při zásilkovém prodeji je DUZP den přijetí platby
>prodávajícím. Přitom je nutné rozlišovat, zda jde skutečně
>o zásilkový prodej, nebo prodej podle kupní smlouvy na
>dobírku. V případě prodeje na dobírku, dle kupní
>smlouvy podle ObchZ je den uskutečnění zdanitelného plnění
>den předání zboží k poštovní přepravě.
Děkuji. Jedná se o prodej na základě kupní smlouvy podle občanského zákoníku, spotřebitelské smlouvy, je to prodej přes aukro koncovým zákazníkům. Budu tedy dále hledat
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2010 16:56
Dobrý den, vím, že se to už řešilo hledal jsem i v historii, ale pořád jsem ještě nenalezl odpověd. I když často dostávám zboží na dobírku ještě se mi nestalo že by datum zdanitelného plnění byl jiný než den odeslání. A to i když jsem konečný příjemce i firma. Nikdo mi fakturu po přijetí částky na účet nikdy neposlal. Setkávám se i s tím že na faktuře je napsáno hotově i když tam píšou doručení poštou. Nevím tedy jak pak zdůvodnují příchozí platby. Má otázka. Mohu dávát faktury přímo ke zboží a rovnou dávát datum uskutečnění zdanitelného plnění v den předání poště ? Jde mi o to, že zákazník by to nepochopil že v zákoně je něco jiného a hned by si myslel že nedostává účet a zasílání dodatečně je i administrativně náročné. Nemá někdo zkušenost ? děkuji