Re: matka samoživitelka
Nerozčilujte se, určitě to máte těžké, ale nedá se nic jiného poradit, než se kvůli penězům obrátit na úřad pro pomoc v hmotné nouzi (jak Vám radí níže) a na oddělení dávek státní sociální podpory, o co všechno byste mohla požádat (přídavky, příspěvek na bydlení apod.). Skutečně ale nemáte nárok na vdovský důchod a dítě na důchod sirotčí? Přece když zemře mladý otec, který ani nemůže mít odpracované roky, tak by nebyl na tyto důchody nárok?
Co se týká hlídání, když jste v nemocnici, to si fakt musíte zařídit s rodinou, pokud dítě nemá jít do domova. Třeba si maminka mohla domluvit dovolenou, jestli si nechce nebo nemůže vzít neplacené. Na placenou ošetřovačku by měla nárok jen tehdy, pokud by s dítětem žila ve společné domácnosti. To by ale zase na druhou stranu znamenalo, že když žádáte o dávky státní soc. podpory (jako např. přídavky), které se vypočítávají s přihlédnutím k výdělkům rodiny, musela byste uvádět i její příjmy.
pokud otec nepracoval, tak na důchod nárok není. celkem logické, i když pro dítě kruté.
z mamou v jedné domácnosti nežijeme a ona právě nemohla si vzít dovol.... já jen že v takovém případě člověk neví co má dělat já to napsala jen tak ze fakt sní neměl kdo zůstat a já sem nemohla zato že zemřel mladej a neměl odprac.... roky to máte stejné jako by zemřel 25 kluk z rodinou a ona pak neměla na nic nárok zdáse mi to trochu nefér ke mě a k dceři
Jestli je to stále stejné, tak myslím, že v loni to bylo tak, že nárok na pozůstalostní důchody byl v případě,že zemřelá osoba splňovala podmíky nároku na plný invalidní důchod.A podmínka u osob do 28 let byla myslím max. 4 roky pojištění, podle věku, a nad 28 let 5 let pojištění, to zase není tak moc, do toho by se měl téměř každý vejít.
>>>z mamou v jedné domácnosti nežijeme a ona právě
>>>nemohla si vzít dovol.... já jen že v takovém případě
>>>člověk
>>>neví co má dělat já to napsala jen tak ze fakt sní
>>>neměl kdo zůstat a já sem nemohla zato že zemřel
>>>mladej a
>>>neměl odprac.... roky to máte stejné jako by zemřel
>>>25
>>>kluk z rodinou a ona pak neměla na nic nárok zdáse mi
>>>to trochu nefér ke mě a k dceři
>>
>>kolik mu bylo a kolik měl odpracováno?
>
>Jestli je to stále stejné, tak myslím, že v loni to
>bylo tak, že nárok na pozůstalostní důchody byl v
>případě,že zemřelá osoba splňovala podmíky nároku na plný
>invalidní důchod.A podmínka u osob do 28 let byla myslím
>max. 4 roky pojištění, podle věku, a nad 28 let 5 let
>pojištění, to zase není tak moc, do toho by se měl
>téměř každý vejít. děkuji tomu říkám normální rada pozjištuji a poukážu na tuto věc
Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod činí u pojištěnce ve věku
a) do 20 let méně než jeden rok,
b) od 20 let do 22 let jeden rok,
c) od 22 let do 24 let dva roky,
d) od 24 let do 26 let tři roky,
e) od 26 let do 28 let čtyři roky a
f) nad 28 let pět roků.
takže pokud pracoval, nárok je. nebo pokud zemřel po pracovním úrazu. výše uvedené podmínky splňuje většina lidí. studium se počítá též.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 1. 2010 11:33
vážený-á pokudˇ umíte číst tak sem se ocitla já v nemocnice a neměl mo kdo pohlídat chtěla bych vydět vás sam... z dítětem otec zemřel a moc peněz nemám abych simohla pořídit chůvu nebo by ste měl-a zájem hlídat zadarmo???????,,