Re: Bankovní poplatky a poštovné bez DPH
Poštovné s nulovou sazbou smí účtovat jen ti, co mají na poštovní služby licenci, Vy jako podnikatel už to musíte celé zdaňovat základní sazbou (stále mi chodí plno faktur,kde je poštovné s nulovou DPH a i přes upozornění dodavatele se nic neděje, asi pěkný průser). To samé si myslím,že pokud účtujete nějaké provize, jsou bankovní poplatky součástí a musí se zdanit DPH.Ani bych je neuváděla zvlášť, ale prostě zahrnula do ceny....
Můžu se zeptat k té poslední odpovědi? Je tedy nutné pokud budeme jako firma přeúčtovávat poštovné ve skutečné výši např. 10 Kč (známku nakupujeme bez DPH), musíme na výstupu 10 Kč zdanit 20 % DPH?
Nevím,jestli to ještě přečtete, ale řídí se to Zákonem o DPH § 52 Poštovní služby
(1) Poštovními službami se pro účely tohoto zákona rozumí
a) dodání poštovní zásilky,28)
b) poštovní poukazy.28)
(2) Poštovní služby uvedené v odstavci 1 jsou osvobozeny od daně, pokud jsou provozovány držitelem poštovní licence nebo zvláštní poštovní licence podle zvláštního právního předpisu.28)
(3) Od daně je osvobozeno dodání poštovních známek platných pro použití v rámci poštovních služeb v tuzemsku a dalších obdobných cenin za částku nepřevyšující nominální hodnotu nebo částku podle poštovních ceníků.
Tedy fakturovat osvobozené poštovné bez DPH může jen ten, kdo má licenci, Vy už ne.....
Dobrý den, váženi kolegové,
chtěla bych se k tomu zeptat, dostala jsem daňový doklad, kde poštovné byly dodavatelem (internetový obchod) účtovány bez DPH, když jsem poprosila o opravě dokladu, odpověděli, že částku, kterou platí zákazník za poštovné služby oni prefakturují a nemusí v tomto případě účtovat s DPH. Teď už vím, že není to správně, ale jakým způsobem můžu dostat správně účtovaný doklad? Četla jsem, že prefaktirace byla zrušená od roku 2009? Prosím zkušené kolegy o zdroj této informace. Děkuji mockrát všem za vysvětlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 1. 2010 16:31
Jsou bankovní poplatky (pokud si je účtuju při vyplácení provizí do zahraničí) osvobozené od DPH, tudíž je účtuju s nulovou sazbou? To samé i u poštovného? Pokud to poštovné špatně vyčíslím (dle tarifu 74 kč ale já účtuju 99 Kč-protože mě něco stojí obálka apod.) musím z něho odvést DPH20%?