Re: Můžu jako OSVČ zaměstnat manželku?
Kdysi jsem se dozvěděla od daň. poradkyně, že zaměstnat manželku nejde, protože máte bezpodílové spoluvalstnictví a tedy stejně je polovina její, museli byste mít rozděleno a u notáře vypořádno společné jmění. Jinak jako spolupracující osoba , pokud chce mít přihlášku k důchodovému, tak musí platit min. zálohy na soc. a zdr. poj. a vy se domluvíte, jaké procento na ní budete převádět příjmů a výdajů, max. 50 %
Manželka může pouze spolupracující osoba. Jediný poměr, který můžete uzavřít s manželkou je dohoda o provedení práce (150 hod ročně) Jako spolupracující já nahlásíte na OSSZ a ZP a budete si dělit příjmy, tak jak se rozhodnete. Nezapomeňte na přihlášení na FU.
Fyzická osoba.. manžel chce zaměstnat manželku? Lze či nelze.
- ne v žádném případě, upravuje Zákoník práce § 318
§ 318
Pracovněprávní vztah uvedený v § 3 větě druhé nemůže být mezi manžely nebo partnery 51a).
§ 3
Závislá práce může být vykonávána výlučně v pracovněprávním vztahu podle tohoto zákona, není-li upravena zvláštními právními předpisy 2). Základními pracovněprávními vztahy podle tohoto zákona jsou pracovní poměr a právní vztahy založené dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Invalidní důchod se mění na starobní. Kolik budete pobírat?
Od margarínu v televizi po nákupní AI agenty: Fascinující cesta e-commerce
Daňový trapas Říčan: Za vyšší daň z nemovitostí totiž může radnice, ne berňák
Vláda bude i v květnu zasahovat do cen paliv. Mění se výpočet
Odhlášené zaměstnance už znovu najdete. ČSSZ opravila chybu
Daňové přiznání v ohrožení? Podání vám může zkomplikovat přetížený systém
26. 1. 2010 17:41
Dobrý den, můžu jako OSVČ zaměstnat manželku nebo musí být jen jako spolupracující osoba? Co mi z toho vyplývá? Mám ji příhlásit na ČSSZ a ZP? Dávat ji výplatu? nebo prosím o radu, kde tyto informace najdu.
Děkuji moc