Re: Pracovní smlouva a mzda
jenže má to svá proti: Pokud bych podepisovala pracovní smlouvu, kde by nebylo uvedeno, "že mzda je sjednaná v mzdovém výměru, který tvoří nedílnou součást pracovní smlouvy", může zaměstnavatel sám libovolně vám mzdu v lepším případě zvýšit a nebo také v horším případě SNIŽIT a to zcela bez Vašeho vědomí. U soudu by jste pak s neplatností snížení mzdy vůbec neuspěla.
co to vykládáte, pokud jde o zájmy zaměstnance a ten chce hájit také svoje zájmy při uzavírání smlouvy je přece důležité, aby, když výslovně není stanovena v prac.sml.výše mzdy , byla tato sjednána ve mzd.výměru a zaměstnanec by měl vědět, že mnou výše popsaná formulace a příloha pracovní smlouvy mu zajistí jeho sjednanou mzdu, jejíž výše může být uvedena ve smlouvě ale nemusí - potom ať je uvedena ve výměru a zaměstnanec i zaměstnavatel tento výměr podepíší a to oboustranně. Samozřejmě pokud bude chybět formulace o tom, že mzd.výměr je nedílnou součástí prac.sml. tak zam-tel kryje pouze sebe a zaměstnance může kdykoliv poškodit právě jednostraným snížením mzdy bez jeho vědomí. Měl by jste si přečíst odborné publikace, zřejmě zde chcete hájit pouze zaměstnavatele. Takže nechápu, proč se tady snažíte radit zaměstnancům ať už současným nebo budoucím, nebo těm co dostali výpověď.
Re: Prosím, neplácejte
>>>>>Musí pracovní smlouva obsahovat ujednání o mzdě?
>>>>Nemusí - nepatří k povinným údajům.
>>>
>>>jenže má to svá proti: Pokud bych podepisovala
>>>pracovní smlouvu, kde by nebylo uvedeno, "že mzda je
>>>sjednaná
>>>v mzdovém výměru, který tvoří nedílnou součást
>>>pracovní smlouvy", může zaměstnavatel sám libovolně
>>>vám mzdu
>>>v lepším případě zvýšit a nebo také v horším případě
>>>SNIŽIT a to zcela bez Vašeho vědomí. U soudu by jste
>>>pak s neplatností snížení mzdy vůbec neuspěla.
>>
>>pletete si dojmy s pojmy- mzdový výměr je
>>jednostranný
>>akt zaměstnavatele a ne součást PS.
>
>co to vykládáte, pokud jde o zájmy zaměstnance a ten
>chce hájit také svoje zájmy při uzavírání smlouvy je
>přece důležité, aby, když výslovně není stanovena v
>prac.sml.výše mzdy , byla tato sjednána ve mzd.výměru a
>zaměstnanec by měl vědět, že mnou výše popsaná formulace
> a příloha pracovní smlouvy mu zajistí jeho sjednanou
>mzdu, jejíž výše může být uvedena ve smlouvě ale
>nemusí - potom ať je uvedena ve výměru a zaměstnanec i
>zaměstnavatel tento výměr podepíší a to oboustranně.
>Samozřejmě pokud bude chybět formulace o tom, že mzd.výměr
>je nedílnou součástí prac.sml. tak zam-tel kryje
>pouze sebe a zaměstnance může kdykoliv poškodit právě
>jednostraným snížením mzdy bez jeho vědomí. Měl by jste si
>přečíst odborné publikace, zřejmě zde chcete hájit
>pouze zaměstnavatele. Takže nechápu, proč se tady snažíte
>radit zaměstnancům ať už současným nebo budoucím, nebo
>těm co dostali výpověď.
No já si ale taky myslím, že je rozdíl, jestli je samostatná pracovní smlouva a samostatný mzdový výměr - tam může zaměstnavatel měnit mzdu jednostranně a mezi tím, když je napsáno v pracovní smlouvě, že mzdový výměr je nedílnou součástí pracovní smlouvy - tam může mzdu měnit jen po dohodě. Nebo nám to na školení řekli blbě ? Mám v tom teď teda zmatek. Můžete mi, prosím, objasnit ? Děkuji.
Nevím, jak Vám to prezentovali na školení, ale § 113 ZP hovoří jasně- mzda se sjednává v kolek.smlouvě, pr.smlouvě nebo jiné, případně ji zam-tel TANOVÍ vnitřním předpisem nebo MZDOVÝM VÝMĚREM.
Mzdový výměr je jednostranný pracovněprávní akt zaměstnavatele, kteerým stanoví mzdu(plat) a který může libovlně sám kdykoliv měnit při dodržení určitých zák.pravidel. Čili když někdo napíšeš , že se mzd.výměr sjednáívá a podepisují jej obě strany, tak to pouze svědčí o jeho totální neznalosti ZP. Proto se zpracovávají a vydávají zákony s komentáři, kde renomovaní autoři vysvětlují a rozvádějí pojmy, ustanovení zákona atd.
Dobrý den, začetla jsem se do historie a trošku jsem se v této diskuzi zamotala. Je tedy pravda, že když máme ve firmě platový výměr kde je napsáno, že nám je přidělen měsíční fixní plat ... znamená to, že zaměstnavatel může jednostraně snížit mzdu (za předpokladu, že to tedy není o půlku..., ale na dobu např. dvou měsíců o 500Kč( ???
Koukala jsem do ZP 113/4
Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.
... Ale už se nepíše zda musí zaměstnanec souhlasit? Jen oznámit chápu, že nemusí podepisovat a stačí vyjadření zaměstnavatele?
Dobrý den, začetla jsem se do historie a trošku jsem se v této diskuzi zamotala. Je tedy pravda, že když máme ve firmě platový výměr kde je napsáno, že nám je přidělen měsíční fixní plat ... znamená to, že zaměstnavatel může jednostraně snížit mzdu (za předpokladu, že to tedy není o půlku..., ale na dobu např. dvou měsíců
o 500Kč)???
Koukala jsem do ZP 113/4
Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis. Dojde-li ke změně skutečností uvedených ve mzdovém výměru, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost zaměstnanci písemně oznámit, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.
... Ale už se nepíše zda musí zaměstnanec souhlasit?
Jen oznámit chápu, že nemusí podepisovat a stačí vyjadření zaměstnavatele?
--------------------
Mzdovým výměrem zaměstnavatel mzdu nesjednává, ale stanovuje. => Ke změně souhlas zaměstnance nepotřebuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 1. 2010 18:10
Musí pracovní smlouva obsahovat ujednání o mzdě?