Re: HPP a smlouva o dílo
Smlouva o provedení práce je postavena na roveň zaměstnaneckému vztahu a žádné DPH ani faktury sem nepatří. Bude se ve výplatách sčítat a danit se mzdou v hlavním pracovním poměru, neodvádí se z ní SP a ZP. Jen je tam to omezení 150 h.
Existuje ještě Dohoda o pracovní činnosti, taky by byla možná použít.
Re: HPP a smlouva o dílo
Pracovní poměr (PP,DPP, DPČ) by měl být uzavřen jedná-li si o závislou práci a je-li vykonávána ve vztahu nadřízenosti-podřízenosti, na pracovišti zaměstnavatele, jeho náklady a jeho odpovědnost (viz. § 2 odst.4 a § 13 odst. ZP).Pokud je uzavřena smlouva o dílo (SOD), potom by veškerou odpovědnost a náklady měl nést ten, kdo je zhotovitelem. Domnívám se, že právě při uzavření SOD by měla ta osoba mít ŽL a samozřejmě pak přiznávat příjmy, vystavovat faktury apod. V tom vašem případě bych zřejmě spíš uvažovala o DPP (i když by to taky asi nebylo úplně akorátní-vykázat můžete 150h a cenu si sjedna smluvní v určité výši) nebo DPČ uzavřenou třeba na delší období (z té se pak odvádí i SP a ZP). Ale myslím, že takto byste si to obhájili lépe, než případné obviněný ze "švarcsystému", za který by uzavření SOD mohl ÚP nebo inspektorát práce považovat a zpětně Vám všechny odvody doměřit. Zvažte to sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 1. 2010 21:21
Po přečtení příspěvků na toto téma jsem stále v nevědomosti.Mám dotaz.Náš zaměstnanec v prac.poměru pracuje jako vedoucí lakovny.V současné době máme jednorázovou větší zakázku a protože nechce ředitel schánět a zaučovat někoho nového na krátkou dobu,lakuje po pracovní době vedoucí lakovny.Chtěla jsem to vyřešit DPP,ale bude to asi více než 150 hodin a navíc ředitel chce s vedoucím lakovny uzavřít smlouvu o dílo dle obč.z.,protože nemá ŽL.Chtěla jsem se zeptat,jestli je toto možné? A pokud ano,tak jak budu účtovat o smlouvě o dílo? Jestli ze zaplacené částky odvedu DPH? A jestli stačí pouze k výplatě tato smlouva a pracovník nemusí vystavovat žádnou fakturu?Děkuji všem za odpověď.Moc byste mně pomohli.J.