Re: vyúčt.energií 09-v jaké výši dohad.p
měla jste si odečíst elektroměr k 31.12.2009 a podle toho spočítat odhad nákladu r. 2009 od poslední fakturace. Př. FA vyúčtování 4/2009 - dohadná položka na spotřebu el.energie 5-12/09. Až přijde příští vyúčtování zrušíte dohadnou položku a započítáte zaplacené zálohy
A neměla by se náhodou dohadná položka tvořit k zálohám?? K 31.12. máme odečet vodoměru, elektroměru, plynoměru, ale jelikož nám to přefakturovává FO, u které jsme v nájmu, tak si nedovedu spočítat jaká bude výše elektriky, vody a plynu, když nezmám koeficienty a přpočty, jsme v jedné budově 3 firmy a výpočet poměrných nákladů kolik přesně z pročerpané vody, elektriky a plynu patří naší firmě, kolik patří 2. firmě a kolik 3. firmě, no tak to sbohem, to bych se nedopočítala ani náhodou.
Mě jde o to zda dohadnou položku udělat na 48.000,- korun, na které nám FO fakturovala zálohu na období 1-12/09 nebo na 36.000,- = skutečně zaplacená záloha, zbylých 12.000,- visí na 321 jako nezaplacená faktura.
Odpověď popsaná výše je správná. Dohadná položka se dělá dle spotřeby, ne podle výše záloh zaplacených či nezaplacených. Na co si děláte odečty, když nejste schopni si to spočítat? Jak kontrolujete správné vyúčtování?
To mám tedy mylné informace, protože jsem byla v tom, že se doh.pol. dělá k zaplaceným zálohám a že si nemohu jen tak určit vyšší částku, než co bylo ve skutečnosti zaplaceno. ovšem ten výpočet tedy není možný. Odečty se dělají pro kontrolu, když přijde vyúčtovací faktura, zda sedí čísla odečtů mesíčních, ale jak potom rozpočítává majit domu spotřebu na jednotlivé firmy opravdu nikdo neví.
Takže nejlépe vzít loňskou fakturu a podívat se na čísla loňských spotřeb a pokud budou sobě podobná, tak baj očko dát takovou sumu na dohad, je tak? A zaplacená záloha mě vůbec nemusí zajímat?
Přesně tak. I kdyby jste nezaplatili vůbec žádnou zálohu dohadnou položku na energie mít musíte, jinak by jste ji do daň. nákladů nedostali. A jen tak mimochodem nezaplacená záloha na úč. 321 nemá co dělat. Pokud tak účtujete v průběhu roku, je to snad možné , ale vykazovat na 321 v inventurách nelze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2010 13:54
Dobrý den, mám problém s vyúčtováním energií, vody a plynu za rok 09. Nevím v jaké výši udělt dohadnou položku. V roce 2009 jsme dostali zálohovou fa. na 48000,-, ale uhradili jsme pouze 36000,-, tak nevím zda dohod.pol. bude ve výši 36 nebo 48000?
účtování:
zál. fa. 314/321 = 48000,-
úhrada : 321/222 = 36000,-
čili na 314 a 321 mi visí 12000,- a nevím zda budou uhrazeny.
udělat dohad.p.: 502/389 = v jaké výši? 36 nebo 48 tis?
přijde v roce 2010 vyúčtování, kde celkové náklady byly za 2009 např. 70000,- od toho bude odečtena zaplacená záloha 36000,-, čili doplatek bude: 34000,-
Vůbec nevím co potom s těmi 12000,- které mi budou viset na 314,321 a co dát do dohadné položky?