Prosím mzdové - PID nebo SD

• (neregistrovaný)

27. 1. 2010 17:56

Dobrý večer všem, prosím o radu, zatím jsem se s tím nesetkal, máme zam.důchodového věku, pobírá ale PID, dneska přinesl oznámení, že už není PID ale SD. Využíval veškeré úlevy, jedná se mi o to, jestli nyní už nemůže využívat úlevy jako PID?? Mám ho vést jako star.d. bez úlev? Zaměstnáváme více jak 50% in.důchodců, tudíž využívají slevu u zdrav.pojištění, to by opravdu o všechno přišel. Děkuji mnohokráte za vaše názory

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2010 19:25

Lada M. (neregistrovaný)

Re: Prosím mzdové - PID nebo SD
      Nárok na slevu na dani na invaliditu již nemá, musíte ho nyní vést jako starobního důchodce, může uplatňovat pouze slevu na poplatníka 24840,-Kč.
      Zdravotní pojištění musí odvádět z celého příjmu. Pouze se na něj nevztahuje minimální vyměřovací základ.
      Pokud jste na tohoto zaměstnance pobírali příspěvek na zaměstnávání OZP (8000,-Kč/měs.) tak za toto čtvrtletí už na něj nic nedostanete.

• 27. 1. 2010 20:01

J (neregistrovaný)

Re: Prosím mzdové - PID nebo SD
      Aby si mohl uplatnit i slevu na invaliditu, pokud mu trvá i při nároku na starobní důchod, musel by mít potvrzení od FÚ. Ať si tam dojde, oni mu buď potvrdí nebo nepotvrdí. Pokud potvrdí, bude mít nárok i na slevu na PID. Řeší to § 38l odst.2c zákona o daních z příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).