Re: Prosím mzdové - PID nebo SD
Nárok na slevu na dani na invaliditu již nemá, musíte ho nyní vést jako starobního důchodce, může uplatňovat pouze slevu na poplatníka 24840,-Kč.
Zdravotní pojištění musí odvádět z celého příjmu. Pouze se na něj nevztahuje minimální vyměřovací základ.
Pokud jste na tohoto zaměstnance pobírali příspěvek na zaměstnávání OZP (8000,-Kč/měs.) tak za toto čtvrtletí už na něj nic nedostanete.
Re: Prosím mzdové - PID nebo SD
Aby si mohl uplatnit i slevu na invaliditu, pokud mu trvá i při nároku na starobní důchod, musel by mít potvrzení od FÚ. Ať si tam dojde, oni mu buď potvrdí nebo nepotvrdí. Pokud potvrdí, bude mít nárok i na slevu na PID. Řeší to § 38l odst.2c zákona o daních z příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2010 17:56
Dobrý večer všem, prosím o radu, zatím jsem se s tím nesetkal, máme zam.důchodového věku, pobírá ale PID, dneska přinesl oznámení, že už není PID ale SD. Využíval veškeré úlevy, jedná se mi o to, jestli nyní už nemůže využívat úlevy jako PID?? Mám ho vést jako star.d. bez úlev? Zaměstnáváme více jak 50% in.důchodců, tudíž využívají slevu u zdrav.pojištění, to by opravdu o všechno přišel. Děkuji mnohokráte za vaše názory