Re: daň z příjmů FO - nováček
Jestli jsem to dobře pochopila, tak máte u nějakého zaměstnavatele podepsanou dohodu o provedení práce. Vy máte povinnost podávat dańové přiznání ještě z nějakého jiného důvodu? Protože pokud máte jenom příjem z té DPP, tak nemáte tuto povinnost. Máte u toho zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka? Jaká daň vám byla srážena?
Byla mi sražena zálohová daň (4x v roce, příjem vždy lehce přesáhl 5 tis. Kč) - podepsané prohlášení nemám - to mám u původního zaměstnavatele - tam jsem v průběhu roku dostala jednorázovou odměnu 30 tis. Kč.
Čili já si chci podat daňové přiznání, aby mi zálohová daň byla vrácena :-)
Víte, píšu to tu proto, že kdyby si manžel nemohl uplatnit slevu na manželku 24 840 Kč, dost by mě to mrzelo - na tuto částku jsem se při 2 dětech dost nadřela (zhruba to odpovídá hrubému výdělku z té DPPO) - čili bych možná byla udělala lépe, kdybych nedělala nic.. :-(
Aha, tak že do vašeho daňového přiznání se dostane ta odměna + odměna z DPP , musíte mít potvrzení od obou zaměstnavatelů o zdanitelných příjmech a podle potvrzení si doplníte do přiznání. Co se týká vašeho manžela, tak aby si vás manžel mohl na vás uplatnit slevu, nesměl by váš hrubý příjem - odměna 30.000,- + hrubá odměna z DPP přesáhnout 68.000,-. Žádné pojištění odváděné za vás zaměstnavatelem z té odměny 30.000,- se nikam nepřičítá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Invalidní důchod se mění na starobní. Kolik budete pobírat?
Od margarínu v televizi po nákupní AI agenty: Fascinující cesta e-commerce
Daňový trapas Říčan: Za vyšší daň z nemovitostí totiž může radnice, ne berňák
Vláda bude i v květnu zasahovat do cen paliv. Mění se výpočet
Odhlášené zaměstnance už znovu najdete. ČSSZ opravila chybu
Daňové přiznání v ohrožení? Podání vám může zkomplikovat přetížený systém
29. 1. 2010 8:55
Dobrý den,
budu si letos poprvé zpracovávat přiznání k dani z příjmů FO, tak bych potřebovala radu.
Jsem na rodičovské dovolené a přivydělávám si na dohodu o provedení práce.
Dle par. 6 odst. 13 zákona "Základem daně jsou příjmy ze závislé činnosti... zvýšené o částku odpovídající pojistnému na soc a zdrav - tato částka se připočte k příjmu i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá" - týká se to tedy i dohody o provedení práce, ze které se standartně soc a zdrav neplatí? Je tedy základem mé daně můj příjem*1,32?
Ještě se chci sezptat: pokud připočtu toto pojištění ke svému příjmu, bude výsledná částka lehce přesahovat 68 tis.(bez soc. a zdrav. se do limitu s přehledem vejdu) - jak to bude v tomto případě se slevou na "nevydělávající manželku" - předpokládám, že by můj muž na ni měl mít nárok??
Děkuji moc za odpověď, opravdu mi pomůžete.