Odpočet zapl. částky na živ. pojištění

• (neregistrovaný)

30. 1. 2010 13:39

Dobrý den, prosím o radu, zda když jsem zrušila živovotní pojištění u Koop. a převedla veškerou kapitálovou hodnotu na novou živ. pojistku do ČSOB pojišťovny, musím vracet daně za 4roky zpátky, co jsem si uplatňovala odpočet z daní u Koop.???
    Co kdybych to nechala tak a čekala až na mě přijdou. Jsou nedoplatky daní za nějakou dobu promlčené?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2010 14:24

J (neregistrovaný)

Re: Odpočet zapl. částky na živ. pojiště
      Dovolím si vám sem okopírovat jednu odpověď na podobný dotaz:
      Pokud zrušíte pojistnou smlouvu, aniž byste uzavřel smlouvu novou, odečtené pojistné budete muset vždy zpětně dodanit. U přechodu na jinou smlouvu je situace trochu složitější a nabízí se dvě možnosti.
      1) Pokud budete přecházet v rámci jedné pojišťovny z jedné smlouvy na jinou, pak zpravidla nebývá problém - kapitálová hodnota bude převedena na novou smlouvu a nic dodaňovat nemusíte.
      2) Pokud však přecházíte mezi pojišťovnami (a to je i Váš případ), pak musíte nejdříve smlouvu vypovědět u jedné - bude Vám vyplaceno odbytné (nikoliv kapitálová hodnota) a následně uzavřít smlouvu novou. V praxi některé finanční úřady nepožadují dodaňování, pokud doložíte, že celé odbytné z jedné smlouvy bylo použito a převedeno na smlouvu jinou. Ovšem neexistuje legislativní norma, která by stanovovala jednotný postup pro FÚ, tj. je třeba vždy se zeptat Vašeho místně příslušného finančního úřadu, jak v tomto případě bude postupovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).