Re: Výpověď - zaslána doporučeně
1. výpověď má být zaslána do vlastních rukou, nikoliv jen doporučeně
2. žádné k 31. a pod.- zcestné a nejasné, používejte vždy dne xyz,nikoliv ke dnii
3. výpovědní doba počíná běžet 1. dnem měsíce následujícího po měsíci, kdy byla výpověď doručena a končí posledním dnem druhého měsíce.
den doručení je den, kdy převzal nebo den, za který se dle ZP považuje.
Tak to pozor! Výpověď bez výpovědní lhůty neexistuje! Pokud jste se na ukončení PP nedohodli (a to asi těžko, podle toho, co píšete výše) tak je to tak, jak psal Pája. Výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, která začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, kdy byla doručena. A nestačí odeslat doporučeně, ale do vlastních rukou.
Zaměstnanec dostal výpověď z nadbytečnosti, snižujeme stavy. To musí mít výpovědní lhůtu? Nemůže to být takto? Že dostane pět odstupných platů? Jak to tedy musí být, aby byl pracovní poměr zrušený okamžitě? Je to velmi problémový zaměstnanec. Ale nechceme mu to psát do záznamů, tak jsme to vyřešili takto. Jak by se to tedy dalo udělat?
Bohužel musím souhlasit s Pájou - pokud jste tu "výpověď" již odeslali, nevím, co bych vám poradila. Každopádně takto formulovaná výpověď je víc než špatně a pokud se zaměstnanec bude u soudu domáhat její neplanosti, tak mu každý soudce dá za pravdu.
A co tedy máme dělat, když zaměstnanec nebude chodit do práce? Tím zaměstnancem opravdu nejsem, díkybohu. Mysleli jsme si, že by to takhle šlo udělat. Protože je to opravud problémový zaměstnanec. A když tedy nepřijde do práce na naše výzvy, tak co máme dělat? Nezlob te se za mé asi pro vás přihlouplé dotazy, ale s tímto jsem se opravdu ještě nesetkala. Zákoník jsme tu samozřejmě studovali. Jenže zaměstnanec se sebral a o odmítá přijít i podepsat výpověď. Spíš bychom to chtěli udělat tak, aby okamžitě odstoupil a pochybuji, že dohodu by nám podepsal, když dostal výpověď v nedobrých pomínkách.
Já Vám poradím, co byste měla udělat.
1. přestat sem psát Vaše vyjádřžení a vysvětlení, svědčící o totální neznalosti pracovněprávních předpisů
2. okamžitě jít za advokátem, předat mu celý případ k řešení, ne6 se navezete do totálního průšvihu.
3. pokud nemáte ve firmě nikoho, kdo by byl schopen řešit tyto problémy, tak si někho najměte.
No nechme urážek pájo,na to Vás užije.
Z-nec nechodí do práce a tvrdí,že je stále Vaším zaměstnancem.Nechodí.bez omluvy - není v PN ? - má tedy za A,další postup je na snadě.Já nejsem účetní,jsem z-nec.U nás se také propouštělo takto.Prostě za 2 měsíce dostane plat a 3měsíční odstupné.Nebála bych se velké právní vzdělanosti z-ce.On nebude chytrý,spíše vychatralý lenoch,vyčůránek a podle toho s ním jednejte. Pájo neodpovídejte mi,prosím ,Tato slova jsou určena jen tazatelce.
Jenže tazatelka psala, že výpověď odeslali doporučeně (původní dotaz, zda to takto stačí). Takže teď přece po něm nemůžou chtít, aby začal chodit do práce....je v tom guláš a myslím, že tady to skutečně nevyřešíme. Takže rada Páji, najmout si právníka je opravdu to nejlepší řešení.
Jejkumilej, Vy v tom nevidíte urážky? To se divím, protože odpověď L. je vysoce kvalifikovaná, oni taky takhle propuštěli, ale rada jít právní cestou je urážka?!.Já už se nedivím, že ty soudy jsou tak zahlceny, když se jim tam hrnou takového vysoce odborně zpracované případy a soudce aby se z toho pak hodil mašli,výpověď se plete s doihodou, s okamžitým zrušením, výpověď dohodou je na denním pořádku, pojem-dojem-všechno jedno, chraň pámbu zaměstnavatele, který má takového kvalifikované kádry na důležitých postech.
Souhlasím s Vámi. Už několikrát jsem si všimla, že tazatel více než radu chce potvrdit, že to co udělal, je dobře. A pokud si dovolíte mu napsat, že je to pěkná blbost a dáte dobrou radu, tak se vám na hlavu snese pytel urážek apod. Ale nic si z toho nedělejte, já vaše příspěvky čtu ráda a už několikrát jste mi nepřímo "píchnul", takže jen tak dál.
Ano radili jsme se s právníkem po telefonu. Teď je varianta, že zaměstnanec podepíše dohodu a dostane 5 odstupných platů, nebo mu doručíme výpověď pro nadbytečnost ( což jsme ještě neodeslali, protože to měl dnes přijít podepsat ) a zaměstnanec bude mít od 1.3. výpovědní lhůtu. Problém na který jsem se ptala naposledy je, že pokud zaměstnanec odmítne chodit do práce, bude mít tedy neplacené volno nebo áčka, jak mám postupovat dále. On si samozřejmě nebude moc najít jinou práci do konce dubna 2010 a dostane tři odstupné platy.
Pochopte mě, je to velice problémový zamětnanec a jeho jednání tady končí scénou a odchodem z budovy s nadávkami, nedá se s ním jednat. Je to opravdu velice zapeklitá a zamotaná situace. Zaměstnavatel mu sdělil v pátek, že má výpověď pro nadbytečnost a řekl mu, že má dvouměsíční výpovědní lhůtu, ať odejde na dílnu. Ale on se sebral a odešel se vztekem domu. Tedy výpověď stále leží u nás na firmě nepodepsaná. Jde o to jestli se s ním teď dohodneme, což asi ne. Jde mi teď o to, když dostane výpovědní lhůtu a nebude chodit do práce, tak co s tím? Je to zapeklité. Nezlobte se, jestli jsem to špatně formulovala, nenapsala jsem to celé jak to je.
Nechtěl jsem se už ozývat, ale po tomto Vašem vysvětlení Vám skutečně radím následující:
Přestal chodit do práce, důvod není důležitý(sdělení o výpovědi), žádnou výpověď mu neposílejtte, počkejte týden, zda nastoupí nebo ne, pokud ne, okamžité zrušení PP zam+ěstnavatelem, 5 x A stačí, pokud by zstával nějakou odpovědnou funkci a došlo tím k narušení výroby, postupů nebo ohrožení zaměstnavatele, stačily by i dva tři dny.
Na ok.zrušení nepotřebujete žádné upozornění ani jiné předpoklady, prostě porušuje své povinnosti vyplývající atd.... zvlášť hrubým způsobem. Pozor na doručení, do vlastních rukou poštou, pokud nepůjde osobně, PP skončí dnem doručení nebo dnem, který se dle ZP za takový považuje.Zlomte vaz.Doufám, že jsem Vás radou neurazil.
>
>>>
>>>1. výpověď má být zaslána do vlastních rukou, nikoliv
>>>jen doporučeně
>>>2. žádné k 31. a pod.- zcestné a nejasné, používejte
>>>vždy dne xyz,nikoliv ke dnii
>>>3. výpovědní doba počíná běžet 1. dnem měsíce
>>>následujícího po měsíci, kdy byla výpověď doručena a
>>>končí
>>>posledním dnem druhého měsíce.
>>>den doručení je den, kdy převzal nebo den, za který
>>>se
>>>dle ZP považuje.
>>
>>Děkuji, k bodu 3. zaměstnanec má výpověď bez
>>výpovědní
>>lhůty, dostal odstupný plat ve výši 5 průměrných
>>výdělků. Jak to tedy bude? Bude datum výpovědi 31.1.
>>nebo
>>datum převzetí výpovědi?
>
>prosímVás,neuzavřeli jste náhodou dohodu, když dostal 5xnásobek jako odstupné? Jestli ano, tak jste snad v té dohodě sjednali den, kdy končí PP,ne? Váš dotaz je nějak moc laický a zmatečný, nejste náhodou tím zaměstnanecem?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2010 10:13
Dobrý den,
mám dotaz ohledně výpovědi, která je doručována doporučeně poštou, když zaměstnanec odmítl přijít osobně podepsat výpověď. Bude datum výpovědi k 31.1.2010, což je datum, ke kdy dostal výpověď, nebo zda bude datum výpovědi platit dnem převzetí výpovědi na poště? Děkuji