Re: Okamžité zrušení PP a stravenky
Já si myslím, že to spolu vůbec nesouvisí. Mzdu vyplacenou má, tudíž podle mne žádný důvod k okamžitému zrušení není. To, že mu bez souhlasu zaměstnanace strhává nějaké peníze, to je podle mne úplně jiná záležitost. Zaměstnanec ho může žalovat, za neoprávněné srážky, ale určitě to není důvod k okamžitému zrušení PP ze strany zaměstnance.
>>>A jestli není směrnice na stravenky? Může žalovat
>>>zaměstnavatele o nezákonné provedené srážky ze mzdy?
>>>A
>>>to
>>>by byl důvod k rozvázání PP?
>>Nejsem odborník, ale jestliže srážíte cokoliv
>>zaměstnanci (kromě soudně nařízených exekucí), měl
>>byste mít
>>podepsán jeho souhlas. V opačném případě se obávám,
>>že
>>má zaměstnanec pravdu.
>
>Já si myslím, že to spolu vůbec nesouvisí.
ano souvisí
Mzdu
>vyplacenou má,
nemá, má ji zkrácvenou o nesjednané srážky ze mzdy
tudíž podle mne žádný důvod k okamžitému
>zrušení není.
ano,je
To, že mu bez souhlasu zaměstnanace strhává
>nějaké peníze, to je podle mne úplně jiná záležitost.
je to nevyplacení části mzdy,na kterou má zam-nec nárok
>Zaměstnanec ho může žalovat, za neoprávněné srážky,
>ale určitě to není důvod k okamžitému zrušení PP ze
>strany zaměstnance.
ale je
Váženi,
děkuji Vám za odpovědi. Stále nevíme, jak se postavit k situaci ale vypadá na to, že příjmeme vypověď zaměstnance. Dobře, že ještě neptá se na 3 platy... Jinak by mohl, že? Z hlediska, že nevyplaceme mu včas čast mzdy...
To ano, máte pravdu. Navrhovali jsme ředitelovi aby zrušil stravenky a provedení srážek z mezd a abychom je kupovali dopředu a zaměstnanci by mohly kupovat stravenky za 45 % ceny přes pokladnu na základě docházky... Ale to nechce a tak budeme dal srážet z mezd a rozdávat stravenky se zpožděním měsíc a víc... A co s tím zaměstnancem, co dává výpověď s okamžitým zrušením PP? Pro firmu je dobrý pracovník... asi už má jinou práci...
tady přece vůbec nejde o stravenky, ale o provádění srážek ze mzdy bez souhlasu zaměstnance, což je protizákonné a není rozhodující,na co ty srážky jsou určeny. Vyřešte to jednoduše- písemný souhlas zaměswtnace s prováděním srážek a je po problému. Otázka pozdního vydání stravenek už je interní záležitostí.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
1. 2. 2010 14:31
Dobrý den,
Prosím o pomoc. Zaměstnanec trvá na okamžitém zrušení pracovního poměru na základě toho, že zaměstnavatel každý měsíc mu sráží ze mzdy 45% ceny stravenek a zároveň je nevydává zaměstnanci včas. Zpoždění opravdu trvá přes měsíc. Dle zákonu, jestli zaměstnavatel zaměstnanci nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1). Může se stravenka teda brat jak náhrada mzdy???
Předem děkuji za odpovědi.