Re: účtování leasingu
Pokud se jedná skutečně jen o náklad z akontace, který za r. 2008 představuje cca 7tis.Kč, což na dani by udělalo cca 1.500,-Kč, pak bych dodatečné přiznání kvůli tak nízké částce nepodávala. Jen si veďte někde v patrnosti, že to máte za ten rok k dobru. Kdyby Vám kontrola z FÚ udělala za ten rok nějaký nález, pak to můžete uplatnit, a tím jej snížit.
V r. 2009 normálně pokračujete 5. a dalšími 60-tinami. Celkově tedy uplatníte do nákladů jen 56 podílu zálohy.
Ty čtyři neuplatněné odepíšete nedaňově, doporučuji přes účet 588 oprava nákladů minulých účetních období, resp. ostatní mimořádné náklady.
1. jestli můžu ještě dva dotazy asi jste zkušená účetní, mám v pohledávkách 2 faktury k 31.12.08 jako nezaplaceny,ale dohledala jsem že platba byla v provedena hotovosti, jedná se o 2500 Kč,jak to mám dostat ze sestavy závazků k 1.1.2009 v DE??
2. dále jsem zjistila, že v pohledávkách jsou faktury z r.2006 a 2007 nezaplaceny, protože je firma neobdržela, taky nevím jak je mám dostat ze sestavy???účtuji v programu "Tichý"
Děkuji
Ano, počítáte dobře.
Bohužel neznám nejnovější pravidla pro DE, účtovala jsem kdysi jednoduché účetnictví, ale už to nedělám. Váš program také neznám.
Pokud byly fa uhrazeny v r. 2008 a nebyly jen spárované s platbou,
měly by jít v r. 2009 zrušit. Alespoň v mém programu (a to je jedno, že je pro podvojné účto) to jde. Nemáte v závazcích nějaké tlačítko pro zrušení závazku? Pokud ne, tak nemáte možnost vstoupit do příslušné fa a označit ji nějakým způsobem za zaplacenou ? Já mám i tuto možnost. Faktury se Vám sice ještě potáhnou rokem 2009, ale už jako zaplacené a nepřevedou se tak do příštího roku.
Pokud jde o pohledávky, můžete přece vystavit opis a poslat je znovu. Váš odběratel věděl, že jste pro něj něco dělali. Pokud by však nechtěl fa akceptovat např. z důvodu možného promlčení, pak je musíte odepsat bohužel do daňových výnosů. Tzn. na závěr roku o tuto částku zvýšíte daňový základ.
V sestavě pohledávek je opět "ručně"označíte za uhrazené, aby se nepřetahovaly do dalších let. Pokud Vám to program dovolí.
Tím, že jej neznám, neumím Vám jinak poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Systém hlášení úspěšně pokračuje, tvrdí stát. Zaměstnavatelé se mezitím „hroutí“
Dobírka jako smažák české e-commerce. Bude mít fanoušky, ale hospodu vám nezachrání
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
2. 2. 2010 19:10
prosím poraďte,převzala jsem účetnictví od jiné účetní a zjistila jsem že byl zakoupen automobil N1 dne 12.8.2008 a zaplacena záloha na akontaci ve výši 100.654 Kč, ale nebyly v uzávěrce uplatněny výdaje za 4 měsíce (leasing na 60 splátek).To znamená že v roce 2009 nemůžu uplatnit další 12-tinu....mám udělat dodatečné daňové přiznání???