Re: Pracovní doba-odp. paní Jiřky
Předpokládám, že by to mohlo být zajímavé i pro ostatní, proto kopíruji odpověď paní Jiřky, která mi odpověděla do mailu,
paní Jiřko, moc děkuji:
"Dobrý den, já myslím, že to není pružná pracovní doba, ale nerovnoměrně rozvržená. Nejde o směnný provoz, takže jejich maximální průměrná týdenní pr. doba může být 40 h. A vyrovnání může být za delší období, nejdéle po 26 týdnech, při odborech až po 52 týdnech.
Pokud nemá na svátek naplánovanou směnu, tak žádnou náhradu za ten den nemá, to je jasné. Pokud má na den svátku naplánovanou směnu, tak buď je doma, protože je svátek a náleží mu náhrada mzdy za svátek (přepokládám, že nemáte odměňování měsíční mzdou, ale hodinovkou nebo úkolem). Pokud je v takovém případě odměńovaný měsíční mzdou, tak se mu ta mzda nekrátí. Ale může být i druhý způsob - že se mu pokrátí a svátek zaplatí náhradou. Ale při takovém rozvržení, jako mají zaměstnanci A, se snad ani nedá odměňovat měsíční mzdou.
Pokud má na ten den naplánovanou směnu a pracuje a nemůže si vybrat volno v jiný svůj pracovní den (to volno by bylo placené průměrem), náleží mu mzda za práci plus příplatek za práci ve svátek (100%). Pokud by ta sváteční práce byla zároveň i přesčasem, tak by ještě náležel příplatek za přesčas, pokud by si nevybral náhradní volno.
Co se týká toho pocitu nespravedlnosti, nevím zda Vás dobře chápu, ale:
viz další "odpověď"
Zaměstnanec, který má rozvrženou prac. dobu od po do pá a v těch dnech jsou 2 svátky, přičemž on ve sv pracuje, dostane mzdu za práci, tzn. buď celou měsíční mzdu plus 100% příplatek nebo počet odpracovaných hodin x mzdu na hodinu plus 100% příplatek. A když nepracuje, dostane zaplaceno buď jen měsíční mzdu nebo pokrácenou měsíční mzdu plus náhradu za svátek nebo odpracované hodiny x hodinovou mzdu plus náhradu za svátek. Podle toho, jestli je odměňovaný měsíční mzdou nebo hodinovou.
Takže o stejnou mzdu určitě nejde, protože ti co pracují ve svátek mají přece ten příplatek za práci ve svátek.
Můžete tady tu odpověď překopírovat do fóra, třeba se někdo přidá."
Paní Jiřka, jako vždy, odpověděla výborně - srozumitelně.
Také jsem četla váš dotaz, ale neuměla jsem správně reagovat.
Jen mě napadlo, že jsem se setkala s názorem, že je v některých případech (zvlášť u nepravidelně rovržené pracovní doby) lepší hodinová mzda místo měsíční. Hlavně dělnické profese mají dojem, že je to spravedlivější, když vidí, že mají zaplaceny hodiny, které odpracovali, a k tomu i třeba průměr za neodpracovaný svátek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
4. 2. 2010 18:20
Dobrý den, píšu už po několikáté, určitě tu je někdo, kdo zpracovává mzdy pro lidi, kteří pracují jinak, než PO-PÁ.. prosím o Váš názor:
někteří zaměstnanci (A, měsíční mzdy) mají pracovní dobu 8 hodin denně, ale ne obvyklé PO-PÁ; např. jeden týden pracují 5 dní PO-PÁ, druhý týden 4 dny PO-ČT, další týden 6 dní ÚT-NE atd. Nejde o směnný provoz.
Prošla jsem diskuze i ZP, pokud jsem pochopila správně, jediné, čím se mám řídit, je 40 odpracovaných hodin týdně - bez ohledu na svátky. Vzhledem k tomu, že nemají každý týden 40 hodin, mělo by jít o pružné rozvržení PD, které by ale mělo být vyrovnáno maximálně po 4 týdnech. Je to tak?
Jak je to se svátky? Pokud na svátek při rozvržení směn padne volno, prostě svátek neberu v úvahu (žádná náhrada za svátek, jako u ostatních měsíčních mezd), pokud je o svátku směna, zaplatím mzdu 8 hodin + 100% příplatek (NV (V NAŠÍ FIRMĚ) nepřichází v úvahu). Chápu to správně? Díky za potvrzení, Hana
Ještě jednu poznámku - pokud to chápu dobře, pak mi to připadá nespravedlivé, protože zaměstnanec A, pokud jsou např. v týdnu dva svátky - úsečka PO-PÁ, musí odpracovat 40 hodin (nemá směnu o svátku!). Zaměstnanec s měsíční mzdou (B) odpracuje, za stejnou mzdu, pouze 24 hodin. Moc děkuji za váš názor, Hana