Re: opravné položky k pohledávkám
ještě to by mi chybělo!!! :-))))
budete tak moc hodná a napíšete mi, jak zaúčtovat těch 20 %? vím, že to musím uvést do DPPO do přílohy č. 1, ale moc si nevím rady se zaúčtováním, abych to do těch nákladů dostala.
Vím, že mi to nic nenařizuje, ale bála jsem se, že si ji můžu uplatnit jen v tom prvním roce a pak už ne, někdo mi to takhle vysvětloval, ale právě jak jsem to četla v zákoně, tak jsem to pochopila tak, že to můžu uplatnit kdykoliv dokud nebude promlčená, tj. 3 roky po splatnosti nebo samozřejmě dokud nezahájíme soudní řízení apod. tak to jste mě uklidnila, že si to myslím správně - moc moc děkuji :-)
daňové OP se účtují 558/391A, nedaňové 559/391A
Pokud by pohledávku zaplatil, nezapomeňte OP zrušit 391A558
Pokud nezaplatí a pohledávka bude promlčená, také zrušte OP a pak celou pohledávku odepište 546/311. Daňově můžete odepsat jen do výše možných daňových OP.
Dobrou noc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
4. 2. 2010 23:06
Mám prosbu ohledně pohledávek z r. 2008 i 2009 po splatnosti více jak 6 měsíců k datu 31.12.2009 - každá ve výši cca 40 tisíc - můžu tedy tvořit opravnou položku dle § 8a ve výši 20 %, což prakticky znamená, že dostanu 20 % hodnoty těchto pohledávek do nákladů, jestli to správně chápu. Za rok 2009 je ale společnost ve ztrátě, proto bych to ještě nerada navyšovala. Je možné si těchto 20 % uplatnit i v tomto roce, příp. v roce dalším, tzn. než bude pohledávka promlčená, tak se můžu rozhodnout, ve kterém období tuto opravnou položku vytvořím? Je to tak? Pořád čtu zákon o rezervách dokola a nenašla jsem, že bych to musela tvořit hned v tom roce, kdy uplyne těch 6 měsíců po splatnosti, takže z toho vyplývá, že to můžu uplatnit kdykoliv po těch 6 měsících až do doby promlčení (neberu teď samozřejmě případ, kdy se firma přihlásí do konkursního či insolvenčního řízení nebo se bude jinak soudit) moc děkuji.