Re: Evidence dodaněných závazků
==>tento závazek "zlikvidován"? == ve smyslu uhrazen určitě ne.
Povedete jej dále v evidenci "nornálních" závazků a z textu
§23/12 skoro zřetelně vyplývá, že jej budete dodaňovat každým rokem do zaplacení.
Původním záměrem totiž bylo (alespoň deklarováno) snížení druhotné platební neschopnosti a toto mělo donutit dlužníky k placení. Tolik můj názor.
No tady se potvrzuje, že opravdu neumím číst v zákonech, sice jsme par.23 pročítala, ale bohužel mi nedošlo, že je to myšleno na další a další období. A co v situaci, že k úhradě zřejmě nikdy nedojde z jakéhoko-li důvodu? Moje známá se mnou např. vedla takovou řeč, že mají neuhrazený závazek,v roce 2009 let uběhlo 10 let, co měl být uhrazen a z nějakého důvodu ani jedna strana nic nepodnikla aby byl uhrazen. Oni ho zdanili za rok 2008 a za rok 2009 už ho prý danit nebudou. Je to tak, že se také špatně orientuje, nebo je to těmi 10 lety?
Tak nevím, nyní jsme našla vysvětlení od daňové poradkyně a ta uvádí, že pokud dodaněný závazek v roce 2008 bude nezaplacen k 31.12.2009 dodaňovat se již v za tento rok nebude. Jinak by docházelo k dvojímu zdanění. Tak možná jsem to zas tak špatně nepochopila...??????
dobrý den, zatím odaňování závazků neřeším, neboť žádné závazky po splatnosti 36 měsíců nemám. Ale co jsem četla, tak ano, závazek zůstane stále v evidenci, nezanikne, ani se nijak z účta nezlikviduje, ale dodaní se pouze jednou. :-) no tak uvidíme, zase bude veselo :-)
S. r. o. eviduje závazek ve výši 400 tis. Kč vůči svému dodavateli stavebních prací. Závazek byl splatný v roce 2003, je evidován v účetnictví společnosti na účtu 321 a do konce roku 2008 nebyl uhrazen. Závazek nebyl uhrazen ani v roce 2009.Z hlediska účetnictví bude závazek stále evidován na účtu 321 a to jak v roce 2008 (kdy o jeho hodnotu bude zvýšen základ daně), tak i v roce 2009 (kde již základ daně zvyšovat nebude). Na tomto příkladu je patrná důležitost oddělené analytické evidence již zdaněných závazků, aby omylem nedocházelo k jejich duplicitnímu zdanění. Naopak v případě úhrady či započtení tohoto analyticky vedeného závazku bude zřejmé, že mimoúčetně musí dojít ke snížení základu daně.
zdroj: Verlag-jméno nevím, Holubová, Nigrín nebo taky třeba babka kořenářka :-) když čtu bod 12 par.23 - já to tam prostě nevidím, že by bylo nutné zdaňovat závazek opakovaně každé zdaňovací období, dokud nebude závazek splacen.........asi špatně koukám :-(
dobrou .....noc......
==já to tam prostě nevidím, že by bylo nutné zdaňovat závazek opakovaně každé zdaňovací období, dokud nebude závazek splacen..==
a to co JPP psala (==zdroj: Verlag-jméno nevím, Holubová, Nigrín nebo taky >třeba babka kořenářka :-) ==) tam vidíte?
Také přeji dobrou noc.
Přeji dobré ráno, přesně tento příklad uvedený výše byl popsán na stránce daňové poradkyně ev. číslo 0004113 Ing. Romana Nováková. Stránky se mi otvírají na www.novakova.org
Celý článk se jmenoval Neuhrazené závazky a jejich dopad do základu daně. odkaz byl na http://www.novakova.org/neuhrazene_zavazky_a_jejich_dopad_do_zakladu_daně_.html
Bohužel ať dělám co dělám tento odkaz teď nemůžu otevřít ale snad někdo najde na výše uvedených www.
>>>zdroj: Verlag-jméno nevím, Holubová, Nigrín nebo taky
>>>třeba babka kořenářka :-) když čtu bod 12 par.23 - já
>>>to tam prostě nevidím, že by bylo nutné zdaňovat
>>>závazek opakovaně každé zdaňovací období, dokud
>>>nebude
>>>závazek splacen.........asi špatně koukám :-(
>>>dobrou .....noc......
>>***********************************
>>==já to tam prostě nevidím, že by bylo nutné zdaňovat
>>závazek opakovaně každé zdaňovací období, dokud
>>nebude
>>závazek splacen..==
>>a to co JPP psala (==zdroj: Verlag-jméno nevím,
>>Holubová, Nigrín nebo taky >třeba babka kořenářka :-)
>>>==) tam
>>vidíte?
>> Také přeji dobrou noc.
>
>Přeji dobré ráno, přesně tento příklad uvedený výše
>byl popsán na stránce daňové poradkyně ev. číslo 0004113
>Ing. Romana Nováková. Stránky se mi otvírají na
>www.novakova.org
>Celý článk se jmenoval Neuhrazené závazky a jejich
>dopad do základu daně. odkaz byl na
>>http://www.novakova.org/neuhrazene_zavazky_a_jejich_dopad_do_zakladu_daně_.html
>Bohužel ať dělám co dělám tento odkaz teď nemůžu
>otevřít ale snad někdo najde na výše uvedených www.
Totéž, nějak TO nejde otevřít. Ale podle těch stránek se jedná o stejnou dámu, která na jiné konfernci vehementně tvrdila, že nelze fakturovat mezi manžely-podnikateli. Rozsudky NSS vyvracející její tvrzení jí nejsou překážkou, proto možná ty úspěchy ve všech zastávaných = jí uváděných = funkcích. Jenom doufám že to není ta Mínou uváděná ==třeba babka kořenářka ==. Hezký den
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
6. 2. 2010 15:52
V DPPO dodaním závazek po splatnosti 36 měsíců. Tím je tento závazek "zlikvidován"? Musím ho ale vést v porozvahové evidenci? Může mi prosím někdo vysvětlit, co to znamená dál? To je, neobjeví se již v rozvaze, ale na jaký účet ho mám dát a jak dlouho tam zůstane? Promiňte mé laické dotazy a moc děkuji za vysvětlení.