Úřad práce - plátce daně?

• (neregistrovaný)

6. 2. 2010 23:13

Dobrý večer, dělám RZD a v potvrzení jsou uvedeny jen skutečně obdržené mzdy, dvě mzdy byly dále vyplaceny úřadem práce v r. 2009 a jedna mzda doposud nevyplacena. Mohu udělat roční zúčtování s tím, že úřad práce při výplatě čisté mzdy odvedl i daň? Je to plátce daně při uspokojování mzdových nároků? Děkuji Bára

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2010 5:49

jasná (neregistrovaný)

Re: úřad práce - plátce daně?
      Od úřadu práce jste snad dostala příspěvek v nezaměstnanosti, ne mzdu!!

• 7. 2. 2010 13:49

Bara (neregistrovaný)

ne! proč používáte vykřičník? nikdy jste neslyšela, že lze od úřadu práce obdržet nevyplacenou mzdu insolventním zaměstnavatelem?zpracovávám DP a ten člověk, kterého se to týká, pracoval pro zaměstnavatele, který je v insolvenci a úřad práce uspokojoval jeho mzdové nároky nevyplacené zaměstnavatelem. Paragraf, který to upravuje v zákoně,odkazuje na "plátce daně", tak jsem se ptala, jestli lze považovat UP jako plátce daně - té daně ze mzdy, kterou mu vyplatil místo zaměstnavatele, abych to mohla zahrnout do DP. Bára

• 7. 2. 2010 14:33

RenataH (neregistrovaný)

Úřad práce by měl vystavit potvrzeí o zdanitelných příjmech (nebo měl tím pověřit bývalého zaměstavatele), z toho musíte vycházet

• 7. 2. 2010 15:19

beta (neregistrovaný)

Báro, zjišťovala jsem to již vloni a nemohla jsem se dobrat výsledku, myslím, že to zákonodárci podcenili, vím, že letos se to řešilo na MF spolu s MPSV. Výsledkem by snad mělo být to, že v případě, kdy ÚP příjmy přepočetl, tzn. vyloučil z potvrzení z-tele mzdu, která pro účely uplatnění nevyplacených mzd.nároků nebyla mzdovým nárokem, např. odměna, 13."plat" apod.,pak PZP vystavuje ÚP, v případě, že potvrzení od z-tele vzal v potaz a nepřepočetl, tak PZP vystavuje bývalý z-tel. Pokud z-ci obdrželi mzdový nárok od ÚP vyplacený v r. 2009 a část byla z roku 2008, pak z-tel nesmí provést RZ, ale z-ec je povinen podat DAP na FÚ. Mám také takové z-ce - jedni obdrželi v roce 2009 mzdové nároky od ÚP za prosinec 08, leden a březen 09 - tito jsou povinni podat DAP a pak mám jiné, kteří obdrželi mzdové nároky od ÚP za měsíce roku 2009, těmto - za podmínek splňujících možnost požádat o roční zúčtování, lze provést RZ s tím, že doloží příjmy a příjmy doloží dle toho, zda příjmy ÚP přepočetl-pak vystaví ÚP či zda nepřepočetl - pak vystaví býv.zaměstnavatel.
      Bude to "trošku" složitější :)

• 7. 2. 2010 18:20

Bara (neregistrovaný)

>
      >>>>Od úřadu práce jste snad dostala příspěvek v
      >>>>nezaměstnanosti, ne mzdu!!

>>Úřad práce by měl vystavit potvrzeí o zdanitelných
      >>příjmech (nebo měl tím pověřit bývalého
      >>zaměstavatele), z
      >>toho musíte vycházet
      >Báro, zjišťovala jsem to již vloni a nemohla jsem se
      >dobrat výsledku, myslím, že to zákonodárci podcenili,
      >vím, že letos se to řešilo na MF spolu s MPSV.
      >Výsledkem by snad mělo být to, že v případě, kdy ÚP příjmy
      >přepočetl, tzn. vyloučil z potvrzení z-tele mzdu, která
      >pro účely uplatnění nevyplacených mzd.nároků nebyla
      >mzdovým nárokem, např. odměna, 13."plat" apod.,pak PZP
      >vystavuje ÚP, v případě, že potvrzení od z-tele vzal v
      >potaz a nepřepočetl, tak PZP vystavuje bývalý z-tel.
      >Pokud z-ci obdrželi mzdový nárok od ÚP vyplacený v r.
      >2009 a část byla z roku 2008, pak z-tel nesmí provést
      >RZ, ale z-ec je povinen podat DAP na FÚ. Mám také
      >takové z-ce - jedni obdrželi v roce 2009 mzdové nároky od
      >ÚP za prosinec 08, leden a březen 09 - tito jsou
      >povinni podat DAP a pak mám jiné, kteří obdrželi mzdové
      >nároky od ÚP za měsíce roku 2009, těmto - za podmínek
      >splňujících možnost požádat o roční zúčtování, lze provést
      >RZ s tím, že doloží příjmy a příjmy doloží dle toho,
      >zda příjmy ÚP přepočetl-pak vystaví ÚP či zda
      >nepřepočetl - pak vystaví býv.zaměstnavatel.
      >Bude to "trošku" složitější :)

Děkuji Beto, pročítala jsem starší diskuse, ale odkazovaly na nějaké změny po novém roce, proto jsem se na to ptala. Mám v ruce Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele, které je ručně opravené podle skutečně vyplacených mezd. Předchozí přispěvatelka uváděla, že up mohl pověřit zaměstnavatele o vystavení potvrzení, takže to je velmi pravděpodobně včetně těch mezd vyplaceným úřadem práce, tak já už žádný up nebudu řešit a udělám to na základě toho potvrzení. Jednu mzdu má ještě u soudu nebo ted přesně nevím kde, říkal, že tu poslední vč. odstupného možná ani nikdy nedostane. Děkuji oběma, Bára

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).